img

Топ 5 известни психологически експерименти, които никога нямаше да бъдат направени днес

/
/
/
3212 Views

В днешно време, психологическите асоциации имат специален кодекс, който третира етиката в психологическите експерименти. Експериментаторите трябва да се придържат към различни правила, отнасящи се до всичко. Но стандартите не винаги са били толкова строги, което е помогнало на някои от най-известните изследвания в областта на психологията да бъдат направени.

5.Експериментът на Аш

Соломон Аш тества силата на конформизма в групите през 1951 г. като поставя участник в група от хора, чиято задача е била да отговаря на въпроси за различни линии (коя от линиите е най-дълга, кои линии имат една и съща дължина и други подобно). В една от задачите, всеки участник в групата е трябвало да обяви кои от трите линии според него е най-близка по дължина до базовата линия. Но всъщност участникът е бил поставян в група от актьори, на всичките от които им е било казвано да дадат правилния отговор, но след това да започнат да казват отново един и същ, но този път неправилен отговор. Аш е искал да види дали участникът ще действа в съответствие с групата и ще започне също като нея да дава грешни отговори, знаейки, че в противен случай ще бъде единственият, който се цепи от колектива.

37 от 50 участници се съгласили с неправилния отговор на групата, въпреки физическите доказателства, които очевидно показват, че това не е верният отговор. Аш използва заблуда в своя експеримент без да получи информираното съгласие на участниците в него, така че неговото проучване няма как да бъде повторено днес.

It is main inner container footer text