img

Топ 5 на най-странните национални девизи

/
/
/
477 Views

Опитът да се обобщи духът на цяла нация с няколко изречени думи не е просто действие. Може би затова много страни решиха да не приемат свои официални девизи. А присъщата трудност на определянето на една страна с един израз е причината толкова много от суверенните държави в света имат такива ужасни максими! Някои национални мота съдържат високи, широкообхватни термини, като “One Of Many”. В много национални девизи се говори за единство и напредък. Разбира се, можем да намерим и някои от не толкова сполучливите …

5. Търкс и Кайкос

Когато една страна е избрала национално мото, ясно оформено като кукичка за туристите, трябва да се запитате колко истинско е то. Мотото на Търкс и Кайкос е “Beautiful by Nature, Clean by Choice”. Обаче голяма част от тази полуавтономна островна нация е покрита от западнали градове, населени с бедни хора. Правителството има чести проблеми с обвинения в корупция, а икономиката на Търкс и Кайкос до голяма степен се е превърнала в данъчен рай. Така че може би голяма част от региона е красив, но малко от него е чист.

4. Чили

Девизът на Чили може да се отнася до годините му под диктатурата на Аугусто Пиночет, но всъщност се отнася до борбата на нацията за независимост от Испания през 19 век. Гордост в герба на Чили са думите “Por la razón o la fuerza”, което означава “С правото или чрез силата”. Какъв страхотен девиз, когато мислите за него! “Хей, вие искате да говорите за този малък проблем като разумни човешки същества? Не? После ми подай този проклет чук, и ела тук!

3. Бермуда

Официалният девиз на Бермудите е по-скоро като част от стихотворение на Уилям Блейк, отколкото израз на национална гордост или убеждение. Докато повечето страни говорят за единство и вяра, девизът на Бермуда е “Quo Fata Ferunt”, което означава „Накъдето ни поведе съдбата”! Той идва от корабокрушението от 1609, в което екип от британци се забива в рифове на острова, за да не загуби кораба си в буря. Очевидно този смисъл на фатализъм е проникнал в характера на острова оттогава.

2. Австрия

Тъй като в днешно време австрийците са доста податлив, ненаситен народ, Австрия със сигурност е мечтала за голям гръб, когато е била част от империята. През 15-ти век, под управлението на хабсбургите, Австрия приема максимата, която те все още използват. Това е съкращението, A.E.I.O.U., което преведено от немски означава “Целият свят е подчинен на Австрия”, или “Австрийската съдба е да управлява целия свят.” Честно казано, ние не смятаме, че нито една интерпретация е точна.

1. Северна Корея

“Просперираща и велика страна”. Сега нека изясним: Корейската народнодемократична република едва ли поставя демокрацията на първо място. Така че трябва внимателно да следим какво казват тези момчета. Те … не са… честни. Така че, когато казват “процъфтяваща и велика”, това, което искат да кажат, е “бедна и нещастна”. Но те се опитаха, нали?

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!