img

Топ 5 класически отрови и хората, които са ги използвали

/
/
/
1666 Views

Дълго преди модерната индустрия да разработи продукти за почистване, промишлени разтворители и лекарства, които могат да убиват, когато се използват неправилно, хората са използвали съвсем прости растения, за да се убиват един друг. Някои растения са особено ефективни за тази цел.

  1. Беладона

Растението Беладоната (Atropa belladonna) е известно в България още и като лудо биле. Типично за Европа, растението може да нарасне до над 1 метър височина, ако се остави да расте в продължение на години. Всички части на това растение са отровни, но лъскавите черни плодове определено са най-отровни. Думите от растението – Бела Дона – идват от английски език и означават красива жена. Това име може би идва и от използването на беладона за разширяване на очите, за да се направи една жена по-привлекателна за мъжете.

Алкалоида атропин е една от най-активните съставки в беладоната. Атропинът се използва по време на операция за регулиране на сърдечния ритъм, намаляване на слюноотделянето и парализиране на мускулите. При операциите на очите, тази съставка отпуска мускулите и разширява окото. Друго лекарство, което се съдържа в беладоната, е скополамин. То има някои от същите свойства като атропина и (в силно разредени количества) се използва за лечение на морска болест и зависимост към наркотиците. Известните потребители на беладона не са потвърдени, но легендата твърди, че римският император Клавдий е бил убит по този начин. Също така, предполага се, че Макбет е използвал беладона, за да отрови армията на датчаните, които нахлуват в Шотландия.

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!