img

5 животни, които могат да открият това, което хората не могат

/
/
/
5062 Views

Животните винаги са били по-добри от хората, когато става въпрос за основни сетива като слух, зрение и обоняние. Ето защо прекарахме векове, опитвайки се да се учим от способностите им и да ги използваме добре.

Например, все още трябва да разберем как толкова много диви същества могат предварително да предскажат земетресения от дни и дори седмици. Текущата информация за техните способности е предимно спекулация, но със сигурност не е съвпадение, когато краставите жаби изоставят своите езера дни преди земетресението. Дори змии са забелязани да се събудят от зимен сън в средата на зимата и да излязат на смъртоносни температури цял месец преди земетресението да удари.

Учените се надяват да съберат повече информация, като наблюдават поведението на такива животни. Но засега земетресенията са една от природните стихии, които най-трудно се предсказват. Най-вече от човешките същества.

5. Змии

Змиите имат дупки в главите си. Тези кухини им позволяват да откриват инфрачервеното лъчение, излъчвано от топли тела до 1 метър. Инфрачервеното виждане действа като допълнителен смисъл, предоставяйки информация за жертвата в тъмнинаи подпомагайки точния удар в целта.

Соматосетивната система, от която е част кухината в змийските глави, не използва очите за приемане на сигнали. Змиите откриват топлина, вместо да виждат светлина. Същата система е отговорна за усещането на болка, докосване и температура.

Мембранната тъкан на кухината се нагрява с инфрачервено лъчение. Когато тъканта достигне прагова температура, електрическият сигнал се задейства от йони, които текат в нервните клетки на змията.

Според наблюденията праговата температура за някои змии е малко над 28 градуса по Целзий (82 градуса по Фаренхай), което е подобно на температурата, излъчвана от катерица или мишка на около 1 метър. Кухината в главата на змията също са чудесен показател за това дали тя е отровна, тъй като другите змии нямат такива.

It is main inner container footer text