img

Топ 5 на Най-Странните Бременности на Бозайници

/
/
/
1720 Views

От характеристиките, които определят даден организъм като бозайник, някои са свързани с гестационният и следродилният период: например всички малки на бозайници сучат и всички носят потомството си в телата си в продължение на поне част от своята бременност. Характеристиките, които бележат периода на бременност за различните бозайници обаче са всичко друго, но не и близки за всички видове от този клас. Ние хората може да смятаме, че носенето на плода в продължение на осем месеца е тежка задача. В сравнение с това, с което се справят еднопроходните (най-примитивните бозайници), може би е така, но в сравнение с бременноста на дебелокожите сме се отървали.

5.Най-кратката бременностopossum

При смиреният (и по-скоро смешно изглеждащ) опосум отива титлата за най-кратката бременност на целият клас бозайници. (Говорим, както за често срещаният американски опосум, така и за южните му роднини.) Опосумът е двуутробно животно, така че голяма част от развитието на потомството се случва в майчината „торбичка“, но както е в нормалната бременност, новороденият опосум обикновено се появява след 12 дни в утробата. Понякога са им нужни по-малко от десет дни.

4.Най-дългата бременност

African elephant (Loxodonta africana) and calf walking, Masai Mara N.R, Kenya

Бременността при слона продължава повече от 240% над човешката. Точно така, слоновете носят своето потомство в продължение на двадесет и два изтощителни месеца. Тази епична бременност дава на малкото достатъчно време, за да развие тялото и мозъка си, докато е в утробата, което прави новороденото слонче далеч по-подготвено, за да се справя с външният свят, отколкото всеки друг новороден бозайник. В много случаи, в рамките на часове след раждане, малкото може да използва хобота си, за да открие гърдите на майка си и може дори да започне да възприема социалната структура на стадото.

3.Най-дългата просрочена бременностSperm Whale

Бъдещите родители на кашалоти трябва да родят малките си след около 16 месеца бременност, но те може и да не донесат нищо на всичките си роднини и приятели китове, докато не минат 20 месеца. Докато при хората, АКУШЕРСТВОТО няма да позволи на една жена да мине повече от седмица от посочената й дата, средната продължителност на бременността при кашалота надминава всички очаквания, понякога съвпада с тази на жирафа, а понякога си съперничи със слона!

2.Мътенето на яйцаEhidna

Птицечовката и ехидната са най-често срещаните еднопроходните от класа бозайници, които се различават от родилната тенденцията и вместо това снасят яйца! Сега, тези австралийски животни все още са смятани за бозайници, с млякото, козината, костната структурата на вътрешното си ухо и т.н., но тяхната бременност и следродилен период със сигурност се простират по границите на класовата дефиниция. Еднопроходната бременност продължава около три седмици, след което майката ще снесе малко на брой яйца. След това ще мъти с топлината на тялото си още една седмица, а след това ще помогне за излюпването на малките си, точно както всяка друга майка-бозайник.

1.Най-странната бременностpanda

Гигантските панди са сложни същества, когато става въпрос за репродукция. А от размножителна гледна точка са доста трудни. Преди всичко, женските имат само един период през годината, траещ няколко дни, по време на който зачеването е възможно. Ембрионът на пандата често закъснява с внедряването си, при което оплодената зигота не се задържа в маточната стена, а така ембрионът започва да се развива, много след като е възникнало зачеването. Така, докато феталното развитие на пандата е винаги с долу-горе една и съща продължителност, майката панда може да роди по всяко време между 95 и 160 дни след чифтосването! И още една забележка: поради ниската хранителна стойност на бамбуковата диета, плода не се развива дори близо до развитието на всеки друг бозайник и се ражда пропорционално по-малък, отколкото всеки друг не-двуутробен бозайник; една новородена панда обикновено тежи по-малко от 200 грама, докато една напълно развита панда е с тегло над 100 кг.

It is main inner container footer text