img

Топ 5 на Най-Странните Национални Девизи

/
/
/
929 Views

Опита да обобщим духа на цял един народ в няколко думи не е лесно начинание. Вероятно заради това много страни са взели решение да нямат никакви национални девизи. А трудността в определянето на една държава с една фраза със сигурност е свързано с това, че толкова много суверенни страни по света имат толкова жалки девизи! Някои национални девизи говорят с възвишени, невероятни изрази, като „Съединението прави силата“.“ Много национални девизи говорят за единство и прогрес. Разбира се, можем също да открием и някои доста по-крайни…

5.Търкс и Кайкос

turks_and_caicos_islands-flagКогато една страна е избрала националното си мото, разработено, така че да улавя туристи, трябвало е да се зачуди как наистина да го каже. Мотото на Търкс и Кайкос е „Красива по природа, чиста по избор.“ Въпреки това, голяма част от тази полу-автономна островна нация е покрита с разпадащи се градове, населени с бедност. Правителството често има проблеми с обвиненията в корупция и икономиката на островната държава е до голяма степен изградена на статуса й на данъчен рай. Така, може би по-голяма част от региона е красив, но малка част от него е чиста.

4.Чили

chileМотото на Чили може да изглежда, че се позовава на годините под диктатурата на Аугусто Пиночет, но всъщност е във връзка с борбата на нацията за независимост от Испания през 19-ти век. Гордо изписаните думи на герба на Чили са: „Por la razón o la fuerza,” което означава „С правото или чрез силата.“ Какво велико мото! Като се замислиш звучи като: „Ей, искате да говорите за този малък проблем като рационални човешки същества? Не? Тогава гледай какво ще стане!“

3.Бермудските островиFlag_of_BermudaОфициалното мото на Бермудските острови звучи повече като линия от поема на Уилям Блейк, отколкото като изявление от национална гордост и убеждение. Докато повечето държави говорят за единство, вяра и всички тези неща, Бермудските острови очевидно предпочита да каже “Quo Fata Ferunt,” което означава „Накъдето ни поведе съдбата!“ Девизът е свързан с корабокрушението от 1609 г., в което екипажът на британците заседнал около рифовете на острова, за да се предпазят от загубата на кораба им в бурята; очевидно това чувство на фатализъм е проникнало в характера на острова от тогава насам.

2.Австрияaustria-flagЗа да е по-скоро хрисима, скромна нация днес, Австрия със сигурност си е мечтала да се върне назад във времето, когато е била част от империя. През 15-ти век, под ръководството на Хабсбургите, Австрия приема максимата, която все още използват до днес. Всъщност това е акронима A.E.I.O.U., зад който стои нещо на немски, преведено като „Целият свят е поданик на Австрия“ или „Съдбата на Австрия е да владее целият свят.“ Честно казано, не мислим, че нито едно от тълкуванията е напълно точно.

1.Северна Кореяnorth_korea_grunge_flagПредполагаме, че КНДР не обича да бъде наричана Отшелническото Кралство, така че вместо това те са приели девиза „Мощна и просперираща страна“. Сега, нека да изчистим нещата. Корейската народно-демократична република едва ли е демократична като цяло, така че трябва да се вгледате, в което са казали тези момчета. Те… не… са… честни. По този начин, когато казват „просперираща и велика,“ това което са имали предвид е „мизерстваща и окаяна.“ Но поне са се опитали, нали?

It is main inner container footer text