img

Топ 5 на лудите китайски изследвания

/
/
/
1271 Views

Дълго време Китай е следвал световния прогрес, опитвайки се да копира най-успешните технологии. В последните години по редица направления китайските учени са излезли на предни позиции в света и сега действат самостоятелно. От някои проекти на чуждите им колеги им настръхват косите.

В определен момент науката се добира до области, които досега не са засягани по етични, политически и други причини. Но понякога само с хвърляне на предизвикателство към традиционното положение на нещата може да се извърши пробив.

Но ако Коперник, спорейки с Птолемей и разказвайки за хелиоцентричната система на света, е въстанал срещу мракобесието, то със съвременните изследвания не всичко изглежда просто.

Въпросите за етиката в науката дълго време изобщо не интересували никого в КНР. Ако на Запад някои „за“ и „против“ се претеглят отново и отново, то в Китай много решения се вземат в ускорен режим.

Нерядко избухват конфликти, когато учените (и държавата, финансираща тяхната дейност) не отделят внимание на въпросите за етика, култура, религия или нарушават традиционните схеми на международните отношения.

Тук сме се спрели на най-нееднозначните технологии, които се разработват активно или се готвят за разработка на територията на Поднебесната империя. Информацията за тях е събрана от китайското издание South China Morning Post.

Създаването на нови вируси

Едновременно няколко лаборатории в Китай разработват вируси, които не са съществували досега. Изолират се нови щамове и се провеждат широк спектър експерименти с „хибриди“. Ако някой от вирусите се просмука извън пределите на лабораторията, съвсем реално може да се повтори сценарият от видеоиграта „Заразно зло“.

Експерименти на ембриони

Дълго време на Запад циркулира въпросът за извличане на стволови клетки от човешки ембриони. В резултат решили да се откажат от идеята по етични причини, макар че има пътища за заобикаляне на тази забрана (например използването на амниотична течност). В КНР няма еднозначно мнение за експериментите с ембриони и извличането на стволови клетки от тях.

Търсене на „ген на злото“

В Китай активно се провеждат изследвания, чиято цел е установяването на гените, отговорни за агресията и като цяло негативните прояви на човешкия характер. От една страна, получената информация би могла да спомогне в разбирането на какво са основани човешките емоции и какви лекарства и методи да се използват за лечение на разстройства.

От друга страна, западните експерти се съмняват в обективността на такива изследвания. Интересно е, че пробите се вземат от деца в училище и от места за лишаване от свобода.

Криогенни технологии

Криониката е популярна в много страни, но именно в Китай изследванията в тази област активно се финансират както от частни компании, така и от държавата. Идеята се заключава в това да се позволи на човека да живее практически вечно благодарение на дълбоко замразяване.

В същото време днес учените умият само да замразяват, но размразяването е нещо за далечното бъдеще. Поради тази причина на Запад технологията има доста критици.

Микро-РНК и ГМО

Опити в Китай са позволили да се установят малки некодиращи молекули РНК, които могат да влияят на човешкото здраве при употреба на генномодифицирани продукти. Ако резултатите от изследванията се потвърдят, ще се наложи човечеството да преосмисля своя подход към внедряването на ГМО.

В същото време западните учени критикуват китайците и твърдят, че експериментът им не бива да се повтаря. Както е известно, едно изследване може да се смята за достоверно само ако експериментът е повторен от независима лаборатория.

It is main inner container footer text