img

Знаете ли кой е “Ел Падрино”? Кръстникът на мексиканският наркокартел – Феликс Галярдо!

/
/
/
2914 Views

Също като Ел Чапо, Феликс Галярдо е роден в мекисканския щат Синалоа през 1946-та година.

Наричат го Ел Падрино, в превод Кръстника

През 80-те годни на миналия век Галярдо става един от създателите на най-мощния за времето си картел в Мексико – Гуадалахара. Той бързо завладява контрола върху наркоразпространието в страната, както и коридорите за трафик на мексиканско-американската граница.

Интересното в биографията на Ел Падрино е, че е високо образован. След университета постъпва на работа като агент във Федералната полиция на Мексико. Става личен бодигард на губернатора на щата Синалоа Леополдо Санчез и започва да използва политическите му контакти за да развива наркобизнес след като влиза в схема за корумпирани ченгета. Работи с Рафаел Каро Куинтеро и Ернесто Фонсека Карийо, с които създават картела.

В началото на 1980-те колумбийските картели изоставят Флорида като предпочитано място за доставка на дрогата си, тъй като териториите са под постоянно наблюдение. Мексико им се струва далеч по-подходящо за разпределителен център на наркотиците към САЩ. По това време Галярдо е представен на колумбийците от корумпиран агент на ЦРУ, с който работят в тясно партньорство.

Вместо да взима комисионна за кокаина от Колумбия, картела Гуадалахара прибира половината от стоката

С какво се занимаваха Васил и Георги Илиеви и останалите босове, преди да станат такива?

Този метод на работа се оказва изключително печеливш – мрежата изкарва по 5 млрд. долара на година. В края на 80-те години Ел Падрино сформира Коалицията Синалоа, в която влизат повечето картели в Мексико.

Убийството на агент Кики Камарена

Като всеки голям мафиот, Феликс Галярдо рано или късно се издънва. В неговия случай това се случва заради жестокото убийство на Енрике „Кики“ Камарена – агент на Администрацията за борба с наркотиците на САЩ, който под прикритие успява да навлезе дълбоко в порочните схеми на картелите и да разкрие връзките им с високопоставени полицаи, агенти и политици от двете страни на границата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СТРАХОВЕ НА НАРКОБАРОНИТЕ

През 1984-та по сигнал на Камарена, 450 мексикански войници унищожават с хеликоптери огромната плантация за марихуана, известна като „Ранчо Бъфало“ в Чихуахуа. Тя се разпростира на над 1000 акра площ, обработва се от няколко хиляди души, а годишната й печалба е изчислена на 8 милиарда долара. Агентът под прикритие доказва, че бизнеса е процъфтявал със знанието на местната полиция, военните и градската управа.

Ел Падрино научава, че Камарена се готви да направи още по-голямо разкритие за връзки между наркотрафикантите и властите в Мексико, което би навредило фатално на картела Гуадалахара.

Кики Камарена и неговия пилот са отвлечени от полицаи, работещите за наркобарона Галярдо докато напускат посолството на САЩ. Двамата са докарани в ранчо, собственост на Ел Падрино, където следват часове на брутални мъчения.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 13 НЕЩА, КОИТО НЕ ЗНАЕТЕ ЗА ПАБЛО ЕСКОБАР

Камарена намира смъртта си след като черепа му е пробит от мощна бормашина, като преди това е счупена почти всяка част от тялото му. По време на изтезанията са му инжектирани амфетамини и други медикаменти, за да го държат жив и в съзнание.

Двамата с пилота са заровени в плитък гроб. Убийството на агента предизвиква едно от най-големите разследвания на САЩ в Мексико, които изпращат в страната специални отряди. Те достигат до Галярдо и неговите съдружници и ги обявяват за основни заподозрени. През 89-та той е арестуван и са му повдигнати обвинения за отвличане, убийство, наркотрафик и пране на пари. Това се оказва катализатор на вълна от разкрития за широките връзки между политици, съдии, военни и картелите.

Ел Падрино продължава да дърпа конците от затвора

Наркобаронът е осъден на 37 години зад решетките. Чрез адвоката си успява да организира голяма среща на Коалицията Синалоа в Акапулко. Галярдо смята, че ако раздели на по-малки част търговията, която контролира това ще гарантира оцеляване на наркобизнеса. Той е разделен между отделните картели, като ръководството на Гуадалахара той оставя на своите племенници, които по-късно го преобразуват на картела Тихуана.

Схемата работи до 93-та, когато Ел Падрино е прехвърлен в затвор с възможно най-строг режим и губи контрол върху останалите барони. Следващите 10 години той прекарва затворен в килия 240 x 440 см., която няма право да напуска.

През 2014-та след множество молби, съда уважава молбата да прехвърли Феликс Галярдо в по-поносими условия заради влошено здраве.

В момента легендарния мексикански наркобарон е на 73 години и вероятно никога повече няма да усети вкуса на свободата.

Източник: flashnews.bg

It is main inner container footer text