img

13 неща, които не знаете за Пабло Ескобар!

/
/
/
1114 Views

Почти всеки е чувал за Пабло Ескобар. Той е наркобаронът с най-известно име в историята. Започва от нищото и се издига до един от най-могъщите и богати наркобосове съществували някога. Повечето от нас знаят по нещо за Ескобар – например, че ръководи своя огромен бизнес от Меделин, че е бил безскрупулен и изключително богат и още, но със сигурност има някои интересни факти около личността му, за които мнозина не са чували.

Ето и част от тях:

Нека започнем с въведение за личността му за тези, които знаят по-малко за него.

1. Пабло Ескобар е роден в Рионегро, Колумбия през 1949 г. Баща му бил фермер, а майка му учителка.

2. През 1976 г. Ескобар се жени за Мария Вайехо. Тогава той е на 27 г., а тя е едва 15-годишна.
Източник: Getty Images/Guliver

Всеизвестен факт е, че преди да влезе в бизнеса с наркотици, се занимавал с кражби на коли. А знаехте ли, че…

3. Пабло се е занимавал и с кражба и продаване на надгробни плочи?

4. След като вече се издига, картелът на Ескобар в Меделин се превръща в основен източник на кокаин за САЩ. През 80-те години 80 процента от кокаина, пристигащ в САЩ е на Ескобар. И въпреки, че…

5. Доколкото е известно наркобаронът е отговорен за смъртта на около 4000 души, сред които 200 съдии, 1000 полицаи, много журналисти и държавни служители… … той е имал и хуманна страна.

6. Докато със семейството му се криели, дъщеря му Мануела се разболяла. За да я стопли, той изгорил около 2 млн. долара.

И ако това ви се струва не толкова впечатляващо предвид огромното му състояние, то следващият факт показва друга човешка страна на Ескобар – любовта към животните.

8. В екстравагантното си имение в Пуерто Триунфо Пабло изгражда частен зоопарк с хипопотами, жирафи, слонове и други животни. Хипопотамите и до днес обитават мястото. Въпреки че е безмилостен и могъщ наркобарон, преди всичко Ескобар е човек и също като всички хора, той е имал страхове.

9. Най-големият страх на Пабло бил екстрадицията. Независимо какво се случело, той не искал да посрещне края на живота си в американски затвор.

10. Дори в опит да промени законите за екстрадиция на Колумбия, той предложил да плати дълга на държавата, който тогава бил в размер от над 10 млрд. долара. Освен проявата на щедрост за лични изгоди, Ескобар е бил и безкористен.

11. Въпреки ужасният бизнес, който ръководи, наркобаронът дава началото на редица програми в помощ на бедните колумбийци. Той дарява пари на църкви и болници, финансира програми за хранителни помощи, строи паркове и футболни стадиони.

12. Добрината към колумбийците му спечелва прозвището Робин Худ. Със сигурност не може да се твърди за Ескобар, че е бил светец, но явно много хора са му били благодарни.

13. На погребението му в Меделин през 1993 г. присъстват над 25 000 души, голяма част от които лично са получавали безкористна финансова помощ от него.

Топ 10 абсурдни факта за богатсвото на Пабло Ескобар:

It is main inner container footer text