img

Топ 5 известни пожара и поуките, които ни дадоха те

/
/
/
654 Views
  1. Пожарът във фабриката “Трийангъл”, 25 март 1911 г.

Пожарът във фабриката “Трийангъл” обхваща първите три етажа на 10-етажна сграда в Ню Йорк, която представлява фабрика за облекло, специализирана в производството на дамски блузи. Работниците във фабриката са били предимно жени имигранти (някои от тях на 12-годишна възраст) от Италия, Германия и Източна Европа, които са работели на 14-часови дневни смени за около $7 на седмица.

Заводът е бил пълен със запалим текстил, съхраняван из цялата сграда, а кофи с вода са били разположени из цялата сграда, тъй като пожари възниквали редовно. Дизайнерите във фабриката пушели цигари на бюрата си и често загасвали фасовете си в непотребните платове, вместо в пепелници. Според политиката на компанията, някои от изходните врати се заключвали в работно време, така че излизащите да минават през само няколкото, където стояли надзорници, проверяващи някой да не е откраднал нещо.

Пожарът възниква в 16:45 следобяд и бързо стига до 10-ия етаж. Някои от жените успяли да се качат на покрива, където професор от намиращия се в съседство университет образувал мост между двете сгради чрез стълба и така успял да помогне на 69 жени от фабриката да се спасят. Други работнички обаче нямали този късмет. След като пожарната пристигнала на мястото, огнеборците успяли да потушат пожара само за 18 минути, но не и преди 146 жени да загубят живота си.

Собствениците на “Трийангъл” след това са съдени за непредумишлено убийство, но впоследствие са оправдани. Комисията, разследваща инцидента, започва да проверя условията на труд във всички фабрики в Ню Йорк. Благодарение на откритията на комисията са направени 36 нови закона, целящи безопасността на служителите.

  1. Циркът Хартфорд, 6 юли 1944 г.

Циркът на братя Ринглинг създават лагер на улица “Барбър” по време на престоя им в Хартфорд. На представлението в потискащо горещия четвъртък следобед присъстват около 6 800 души – предимно жени и деца, тъй като мъжете по това време са били или на работа, или в чужбина, участвайки във Втората световна война.

Цирковата шатра е направена водоустойчива със смес от парафин и бензин. Дървените столове са имали много слоеве на маслена боя върху тях. Няколкото входа (които също така служели и като изходи) са били тесни и заобиколени от метални парапети, за да не могат да се промъкнат хора без билети на шоуто.

Около 20 минути след началото на представлението, възниква малък пламък – с размера на монета от 50 цента, според свидетели – на една от страничните стени на шатрата. Действителната причина никога не е определена, но се говори за небрежно хвърлена цигара.

Пламъкът се захранва от облицована с бензин шатра и се разпространява много бързо. Хората се втурнали към изходите, но благодарение на малкия им брой броят на загиналите достига 168 души. А единственото нещо, което е спасило ранените, е било, че местните болници са били добре заредени с бинтове и плазма покрай провеждащата се по това време Втора световна война.

Не дълго след бедствието, повечето големи циркови групи започват да провеждат своите представления на съществуващите стадиони и зали.

  1. Католическото училище в Чикаго, 1 декември 1958 г.

Католическото училище в Хумболт Парк в Чикаго е построено през 1910 г. и преподава на класове от детската градина до осми клас.

Интериорът на старинното училище е бил съставен почти изцяло от горивни материали – стълбите, стените, подовете и всички врати са били изработени от дърво. Подовете са били покрити със запалим восък, а пожарогасителите се съхранявали толкова високо, че дори и за възрастните е било невъзможно да ги достигнат.

За пожара се предполага, че е започнал от умишлен палеж в мазето на училището. За щастие, на първия етаж е имало тежка противопожарна врата, която е предотвратила проникването на пожара там. На втория етаж обаче такава врата няма и, следвайки пътя на кислорода, пожарът се пренася там. Тъй като алармената система на училището не е била свързана с пожарната, пожарникарите разбират късно за случая, а когато пристигат, установяват, че техните стълби не достигат до втория етаж. Отчаяните ученици започват да скачат от прозорците. По времето, когато пожарът е окончателно потушен, 92 деца и три монахини са загинали.

Бедствието предизвиква мащабни реформи в пожарната безопасност в училищата и новите правила се спазват задължително от всяко училище, независимо дали то е частно или държавно. Тогава са въведени за първи път задължителните противопожарни тренировки и всички аларми са свързани директно към пожарната служба.

  1. Нощния клуб в Бевърли Хилс, 28 май 1977 г.

Собствениците на нощния клуб в Бевърли Хилс са добавяли запалими материали в дизайна на клуба, пренебрегвайки тогавашните противопожарни норми. Архитектът, който е направил повечето от опасните иновации, дори не е имал лиценз за този щат.

Един от първите свидетели на пожара грабва микрофона и съобщава на всички, че трябва да се евакуират бързо, но спокойно. По това време обаче на сцената е била комедийна група и, макар част от посетителите да са послушали съвета, по-голямата част от тях си помислили, че това е елемент от комедийния спектакъл на групата. Две минути по-късно, огнено кълбо се взривява в залата и всички разбират, че предупреждението не е било шега. Залата е обвита в гъст тим и публиката се спъва в лабиринта от маси и столове, търсейки слабо осветените изходи. Клубът не е имал аварийно осветление и гъстият черен дим прави почти невъзможно да се намерят алтернативни изходи. В крайна сметка, 165 души са загубили живота си в този нощен клуб.

След инцидента, Ричард Уит печели Пулицър за обширния си доклад за пренаселеността и нарушенията на противопожарните правила в нощния клуб. Няколко нови закона са приети след това, включително и задължителното аварийно осветление на обществените места.

  1. Пожарът в Уест Уоруик, 20 февруари 2003 г.

The Station е нощен клуб в Уест Уориук, Ройд Айлънд, който е специализиран в хеви метъл музиката. В четвъртък вечер, 20 февруари 2003 г., хедлайнер групата е Грейт Уайт.

Според сведенията, мениджърът на групата не е получил разрешение за използване на пиротехника. Именно дефект в системата за пиротехника довежда до един от най-големите пожари в историята на Съединените щати.

Въпреки че три други изходи са били маркирани и осветени със знаци, по-голямата част от публиката се втурва към входните врати. Това по-късно е обяснено от учените със социологически феномен – проучванията са показали, че по време на паника, когато е необходимо бързо излизане, хората са склонни инстинктивно да не търсят алтернативни начини за бягство, а вместо това да бягат към мястото, откъдето са влезли. 100 души загиват в резултат на това бедствие, а повече от 200 други получават трайно променящи живота наранявания.

В резултат на този пожар, наредбите за използване на пиротехника са направени по-строги в световен мащаб.

It is main inner container footer text