img

5-те най-корумпирани държави

/
/
/
589 Views

Корупцията и икономическите вълнения често вървят ръка за ръка.

В САЩ и много други европейски държави корупцията излиза наяве след сигнали на потърпевши след журналистически изследвания. Но в други части на света корупцията играе роля за насърчаване на бедността и сриване на икономическите системи.

Много пъти, специфични силови и държавни структури осигуряват по-благоприятни условия за корумпираните политици, бизнесмени, или военни служители, за да се възползват от системата.

„Transparency International” разработи списък на най-корумпираните страни за изминалата година, някои от тях доста ще ви изненадат. Проучването подрежда страните в скала от 0 до 100, с нула са най-корумпираните, а със 100 са най-малко.

Разбира се, корупцията идва в най-различни форми, така че постигането на точен размер е трудно. Ако проучването разкрива нещо, то е, че светът като цяло има огромен проблем от гледна точка на корумпирани служители.

А ето и кои са 5-те най-корумпирани държави в света:

5. Ирак

Резултат от изследването: 16

Много хора могат да бъдат изненадани, че Ирак не е по-високо в списъка на най-корумпираните страни в света. Не е тайна, сегашното състояние на нещата в Ирак и общата бъркотия. След втората американска инвазия през последните 15 години, изтеглянето на американските сили предизвика вакуум във властта в Ирак, с няколко различни секти, борещи се за власт над изстрадалия народ. Борбата е концентрирана най-вече между кюрдите, шиитите и сунитите, но пристигането на ISIS от Сирия добавя още въпроси.

Определено има малко дебат за това дали корупцията е завладяла страната или не, тъй като огромното богатство на Ирак и природните ресурси са го направили мишена за всички видове индустриални и военни спекуланти.

4. Южен Судан

Резултат от изследването: 15

Една от най-малките страни в света, Южен Судан официално обяви независимост през 2011 г., след дългогодишни конфликти със „страната майка”, Судан, която получи независимостта си през 1956 г.

Една нация все още в зародиш, Южен Судан не е сред традиционните дългогодишни държавни структури. Това е довело до големи възможности за намесата на корумпирани политици, и в резултат на това страната остава неразвита, а гражданите й да участват в една икономическа система едвам осигуряваща им средства за препитание. Един друг проблем е липсата на чувство за държавност сред 200-те етнически групи, които обитават страната.

Според Световната банка, по-голямата част от БВП на Южен Судан – около 80% – е получен от износа на петрол. Това е основен проблем, тъй като международните петролни компании са били в състояние да се възползва от слабите правителствени структури на нацията и регулаторни политики, реализирайки огромни печалби за сметка на гражданите. В действителност, 85% от работната сила в страната се занимава с неплатен труд. Повече от половината живеят под прага на бедността.

3. Афганистан

Резултат от изследването: 12

Афганистан има изключително тежка история. Районът е обитаван от далечни времена, а географското му разположение, го поставя в центъра на много конфликти в продължение на стотици, даже хиляди години.

Най-прясното събитие е разобличаването на вече бившия президент Хамид Карзай в корупция.

Афганистан е и един от най-големите производители на хероин в света, който е донесъл богатство на много, но щастие на никого.

2. Судан

Резултат от изследването: 11

Една държава, която е била увита в хватката на войната в продължение на дълги години. Дългите и постоянно конфликти са дестабилизирали страната. Освен това тежък удар беше отделянето на Южен Судан, в територията, на който има много залежи на петрол.

64.5% от гражданите на Судан живеят на прага на бедността, съобщи Световната банка, а брутния вътрешен продукт възлиза на $66,550 милиарда, но благодарение на корумпираните политици, положението на суданци е много тежко.

1. Северна Корея и Сомалия

Първото място заемат две държави, чиито резултат от изследването е 8.

Северна Корея е всеизвестна с корупцията, която цари в нея. Правителството и икономиката й са мистерия за всички.  Проблем в тази държава е, че военните разходи надхвърлят много тези за социални програми и помощи.

Сомалия може би е най-нестабилна страна на цялата планета. Животът там е изключително труден. Според изследвания едва 29% от населението е образовано, а средната продължителност на живота е 55 години. Тъжното е, че корумпираните управници не виждат това, или по-точно не искат да го видят.

It is main inner container footer text