img

Топ 5 Лекари с Най-Странни Специализации

/
/
/
798 Views

Повечето хора, благословени с относително добро здраве ще се виждат с личният си лекар веднъж или два пъти годишно за физическо неразположение, грип или други подобни. Други хора, които трябва да се справят със специфични проблеми или тези с хронични заболявания може да се срещат много по-често със специалисти, като пулмолог или подиатрист. Но ако смятате, че един лекар фокусиран върху белите дробове или краката са високо специализирани, тогава трябва да се запознаете с разнообразните области на медицината. Има лекари с толкова специализирано обучение и с такъв тесен фокус на практика, че се обзалагаме че дори не сте чували за симптомите, които лекуват, а още по-малко за наименованието на специалиста, натоварен с тази задача.

5.Нефрология

Ако никога не сте имали камъни в бъбреците, тогава шансовете да сте се срещали с нефролог са нищожни. Това е така, защото високо обучените и специализирани доктори прекарват цял ден, всеки ден фокусирани върху заболявания на бъбреците (е, когато работят, те също обичат да четат и да пътуват и имат други такива хобита в свободното си време). Заради това, че бъбреците са толкова жизненоважна част от функционирането на тялото и защото толкова много неща могат да се объркат там, с напредването на възрастта, на много от нас може вече да им се е наложило да се стрещнат с нефролог.

4.Палеопатология

Знаете, че патолозите са медицински специалисти, които изучават болести, нали? Е, какво ще стане ако смесите патолога с Индиана Джоунс? Точно така, палеопатология! Тези специалисти изучават болестите при антични човешки същества, опитвайки се да научат как различните заболявания са се изменили и разпространили през годините. Колкото по-добре разбираме историята на вирусите, толкова по-добре можем да работим за предотвратяването им в настоящето или бъдещето, виждате ли?

3.Серология

Серолозите прекарват дните си, изучавайки течности. Телесни течности, това е. Един серолог може да бъде натоварен със задачата да отдели плазмата от кръвната проба и след това да я тества за наличие (или отсъствие) на различни антитела или бактерии, те могат да провеждат криминални изследвания посредством проби взети от местопрестъплението, или може да помагат за диагностицирането на състояния като целиакия, ревматоиден артрит или дори определен вид рак. Серолозите могат също да изпълняват по-общи задачи, като например определянето на кръвната група на пациента.

2.Паразитология

Полето на паразитологията бързо се разраства, тъй като започваме да разбираме колко жизненоважна и разнообразна е ролята на микробите в човешкото тяло, което те оказват на цялостното ни здраве. Изчислено е, че от 1 до 3 процента от средната маса на човешкото тяло се състои от микроорганизми! Така, вероятно е добре, че имаме цял бранш в медицината, посветен на изучаването на връзките между т. нар. паразити.

1.Авиаторска медицина

Точно така, деца! Има цяло поле в медицината, отдадено на изучаването и лекуването на медицински състояния, причинени от фактори свързани с полета и дори космическото пътуване! Практикуващият в тази специалност работи почти изцяло с пилоти, екипажи на самолети и астронавти. Най-честият проблем в това поле е всичко друго, но не и често срещано другаде: един лекар по авиаторска медицина може да си има работа с пилот, страдащ от височинна болест и може да учи с месеци за средата на нулевата гравитация и как тя може да засегне някой.

 

It is main inner container footer text