img

Пет Факта за Плацебо Ефекта

/
/
/
371 Views

Да започнем с една бърза дефиниция: Плацебо ефекта е подобрение в състоянието на пациента, което не е в резултат на специфично използвано лечение. Понякога сте чували за него в някои здравни истории. Петдесет процента от хората, на които е било давано лекарство Х са били свидетели на изчезването на болестта Y, а 20 процента от хората, които са получавали захарни хапчета са се излекували. Това е един невероятен феномен. Колкото повече четете за плацебо ефекта, толкова повече ще осъзнавате, че голяма част от днешната медицина лежи върху разбирането, че субстанциите, които са ни предписани от доктора са излекували болестта ни и са подобрили здравословното ни състояние. Но понякога не е така. Понякога ума и тялото вършат тази работа.

5.Плацебо ефекта може да лекува настинки и депресия

Най-доброто лечение за често срещаните настинки е да мислите, че се чувствате по-добре. Наистина. Настройте си режим и вярвайте. Добри неща ще се случат. Изследователите са открили, че хората, които мислят, че са вземали медикаменти за настинка, но всъщност са получили плацебо, се справят по-добре от тези, които са използвали лекарства за борба с настинката, но не са смятали, че ще подейства. По същият начин стои и депресията: едно проучване от 2002г. на шестте най-изписвани антидепресанти са открили, че плацебо ефекта работи също толкова добре в около 80 процента от случаите. Проучването казва: „фармакологичните ефекти от антидепресантите са клинично нищожни“.

4.Плацебо ефекта се простира отвъд здравето

Според публикувано проучване в „Тримесечният журнал по експериментална психология“, тези които са били подложени на експеримента и са вярвали, че са им показали подсъзнателно правилните отговори в теста – дори да не са виждали нито един верен отговор – са се представили по-добре, от тези които не са били карани да си мислят, че са видели верните отговори. Учените казват, че участващите в експеримента вярват, че „виждането“ на отговорите им е дало увереност. Едно друго изследване, публикувано в „Журналът на сексуалната медицина“ открива, че една на всеки три жени, която е вземала плацебо за слаба сексуална възбуда, отчита че е получила по-голяма стимулация по време на сексуалната активност, по време на участието си в изследването.

3.Плацебо ефекта действа, дори и когато знаете за него

В още едно проучване, учените казват на пациентите, страдащи от синдрома на раздразнените черва, че са им дали плацебо таблетки. На участниците било казано, че таблетките не са съдържали активни съставки, но могат да подобрят симптомите им „чрез ума и тялото си в един процес на самолечение“. В края на изследването, 59% от вземащите хапчета са заявили, че симптомите им са били облекчени и са подобрили качеството си на живот. Как това е възможно? Никой не знае със сигурност. Няколко предположения: Очакването да се почувстват по-добре може да накара хората наистина да го усетят. Поглъщането на хапчета, подсказва на тялото, че облекчението е на път, така плацебо таблетките могат да въведат физиологични промени. Простият разговор с болногледачката може да бъде терапевтичен. Проучването доказва, че заблудата не е неразделна част от плацебо ефекта.

2.Упражненията са плацебо

Физическите упражнения са широко известни с възможността си да повишават щастието и да намалят тревожността, чувствата на депресия и стрес. Това е един тласък за настроението и тялото. Проучване от Университета Санта Клара разкрива, че някои от тези ползи са в резултат от внушение и плацебо ефекта. Без да се задълбочаваме в проучването, учените са открили, че вярата във вашият фитнес е по-добър пророк за психологичните ползи от действителните физически упражнения. Важни са очакванията. „Всъщност вярата ви в упражненията и фитнеса е по-важна отколкото си мислите, когато става въпрос за множеството психологически ползи от физическите упражнение“, пише Томас Плант.

1.Гените определят дали плацебо ефекта работи

Никой не знае как точно работи този ефект, но учените смятат, че гените играят някаква роля. Има два гена, които влияят на реабсорбацията и синтеза на серотонина в мозъка. Това са гена на транспортиране на серотонин и гена тритофан хидроксилаза – 2. Хората, които имат определени вариации на тези гени показват различна дейност в секцията на мозъка, позната като амигдала. Какво означава това? Открития като това могат да променят начина, по който се тестват лекарствата и могат да дадат възможността на производителите им да разработят лечения, които са по-ефективни. Също така, това може да промени начина, по който лекаря лекува пациентите си за в бъдеще. Защо да даваш на някого истинско лекарство, което има отрицателен страничен ефект, когато има фалшиво, което няма да причини тези странични ефекти, но има същите положителни резултати?

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!