img

Топ 5 хранителни добавки при ограничен бюджет

/
/
/
1827 Views

Всеки потребител е имал своите проблеми с избора на хранителни добавки. От една страна, пазарът предлага огромен набор от марки със спортна или здравословна насоченост.

От друга страна, съществува огромно разнообразие от продукти като класове и като комплексни формули.

Понякога проблемът не е в това какви добавки да изберем или какви комбинации да направим, а какво точно да изберем при един ограничен бюджет и какъв би бил най-ефективният ни избор за оптимално съотношение цена-качество.

За да направим най-добрия избор за преследваните цели, продуктът трябва да отговаря на няколко критерия, за да може да се оцени като икономичен, но и ефективен вариант.

Сред критериите са съотношението количество към цена, обща сума, ефективна доза, периодът от време, за който ще е достатъчен продуктът, качество на продукта спрямо цената и дали си заслужава жертване на качеството.

В следващите редове ще разгледаме най-икономичните продукти, ако целим покачване на активно тегло и увеличаване на силата и издръжливостта.

Това могат да бъдат цели на любители, които искат да напреднат бързо, за да влязат във форма, но и на професионални атлети, които търсят максимални спортни резултати.

И за да не остане разочарована тази част от читателите, която цели изчистване на излишните мазнини, съвсем скоро ще рагледаме и кои са най-икономичните добавки за горене на мазнини.

Цар Креатин или най-достъпната добавка на пазара

Креатинът безспорно е една от най-популярните, а може би и най-популярната хранителна добавка. Няма да се спираме на качествата на креатина и неговите функции, а на това дали креатинът е икономична добавка, съответстваща на всеки бюджет.

Пазарът предлага множество видове креатин като съединения – монохидрат, хидрохлорид, малат, кре-алкалин и други.

Технологията на синтезиране е различна при отделните форми, а цената зависи и от веществото, което се съединява с молекулите креатин. Така например, креатин свързан с магнезий или солна киселина, чисто технологична излиза по-скъпо, в сравнение с креатин монохидрат или малат.

Важен фактор за цената на креатина е дали той е защитен от патент. Съществуват множество патентовани креатини – Kre-Alkalyn (буфериран креатин монохидрат), CreaPure (микронизиран креатин монохидрат), MagnaPower (магнезиев креатин хелат), Con-Cret (креатин хидрохлорид).

По принцип те се отличават с по-високо качество, но и цената им е завишена спрямо непатентованите аналози.

За някои от специфичните форми на креатин се твърди, че са по-добре усвоими спрямо обикновения монохидрат и са нужни по-малки дози, за да се постигне максимален ефект.

Подобен е случаят с Kre-Alkayn. Патентоносителят твърди, че Kre-Alkalyn е 10 пъти по-ефективен от монохидрат и е достатъчно да се приема в доза от 1.5-3 грама дневно.

По-малка доза означава по-дълго време на прием, но считайки, че тези твърдения нямат научни доказателства зад гърба си, може да ликвидираме този критерий.

Ако искаме да изберем най-икономичният вариант на креатин, то отговорът е лесен и това екреатин монохидрат.

Микронизираният монохидрат излиза по-скъпо от обикновения, като цената му е с 20-30% по-висока. От друга страна, има достатъчно микронизирани креатини, които не са патенти, но осигуряват качествена суровина, която би спестила на много потребители проблеми със стомаха и задържане на вода.

150-200 грама креатин са достатъчни за суплементиране в рамките на месец. Повечето опаковки на пазара са минимум 250-300 грама, като цената им рядко надхвърля 25 лева, което е една чудесна и икономична инвестиция.

Суроватъчен концентрат = лош протеин?

Твърди се, че суроватъчният концентрат е с много по-ниско качество в сравнение с изолат или хидролизат.

Суроватъчният концентрат има и своите минуси – по-нисък процент съдържание на белтъчини, остатъци от лактоза при извличането му, по-трудна разтворимост, по-ниска скорост на усвояване, създава затруднения с храносмилането.

Концентратът обаче и има своите предимства. Той подлежи на по-малка обработка и съответно се запазват повече жизнени фракции.[1]

Суроватъчният концентрат не е задължително по-нискокачествен протеин. Ако потребителят няма лактозна непоносимост, то концентратът е достатъчно ефективен и икономичен избор. Концентратите са значително по-евтини протеини от изолати и хидролизати.

Повечето протеини на пазара са бленди – микс от концентрат, изолат и хидролизат, като съотношение между трите не се отбелязва. По презумпция, концентратите съставлят 50 до 80% от състава на бленда.

Ако търсите икономичен протеин за сваляне или качване на тегло, то суроватъчният концентрат е най-добрият избор като съотношение цена-качество.

Цените за 1 кг концентрат или бленд с предобладаващ концентрат варират между 50-60 лв. Изолатите са значително по-скъпи, като за същото количество цените започват от 70 лв.

Бета-аланин или как да увеличим издръжливостта на малка цена

Бета-аланинът беспорно се нарежда сред най-ефективните добавки, като за неговите свойства съществуват немалко изследвания.

Бета-аланинът влияе положително върху силовата издръжливост и аеробната издръжливост, като способността му да въздейства върху млечната киселина ускорява и възстановяването на тялото.

Като брой научни изследвания подкрепящи положителния му ефект, бета-аланинът отстъпва единствено на креатина.

Бета-аланинът е ефективен в малки дози. Препоръчва се прием от 4 до 6 грама всекидневно. Малката доза позволява една опаковка да бъде приемана за дълъг период от време.

Повечето производители предлагат бета-аланин в разфасовки от 250, 300 и 500 грама. Цените за малките опаковки варират между 35-40 лв, докато тези за 500 грама не надхвърлят 55-60 лв.

Една опаковка от 250 грама e достатъчна за период от 50-60 дни, което прави разход от 18-20 лв на месец.

Някои потребители и атлети предпочитат да приемат ударна доза от 5 грама бета-аланин единствено преди тренировка. Това е възможно да има своите ползи, въпреки, че няма достатъчни научни наблюдения.

При подобен прием, опаковка от 250 грама ще стигне за 50 тренировки, което в зависимост от тренировъчната програма са от 2 до 4 месеца прием. Така цената на продукта за месец пада още повече (до 9 лв на месец при 3 тренировки седмично).

За една от най-ефективните или може би най-ефективната добавка за издръжливост, това е достатъчно добра цена.

Цитрулин малат – малко известен, но ефективен!

Дълги години, аминокиселини като аргинин и орнитин се представяха като мощни стимулатори на азотния оксид, водещи до силен „напомпващ“ ефект и стимулиращи силата и издръжливостта.

Постепенно двете аминокиселини започнаха да залязват, защото на пазара се появи техен достоен заместник в лицето на цитрулин малат.

Цитрулинът е метаболит на аргинина и изпълнява сходни на неговите функции.

За разлика от аргинина, за цитрулина съществуват множество изследвания, които доказват положителните му ползи за стимулиране на азотния оксид, аеробната и анаеробната издръжливост и противодействие на умората.

При първата си поява, цитрулин малатът беше една от най-скъпите добавки, която изобщо не се вписваше в концепцията за икономичен продукт. Постепенното му популяризиране на пазара понижи и неговата цена.

Цитрулин малатът, подобно на бета-аланин, може да се използва само за стимулиране на тренировката или всекидневно, ако се цели намаляване на умората и максимално възстановяване.

Втората схема на прием изисква всекидневен прием от поне 5 грама цитрулин малат на ден. Имайки предвид, че цитрулин малат е с близо 30-40% по-скъп от бета-аланина, всекидневният начин на прием не го прави привлекателен за един ограничен бюджет.

Предтренировъчната употреба на цитрулин малат също има своята полза.

Подобен прием цели стимулиране на вазодилатацията, увеличаване на аеробната и анаеробната издръжливост и по-лесно следтренировъчно възстановяване. Практиката и науката сочат, че при такъв прием ефективната доза е между 2 и 5 грама.

Така една опаковка от 200 грама би стигнала за минимум 40 тренировки, което прави 3 месеца при 3-седмична тренировъчна програма.

Крайната сметка посочва, че бюджетът ще се натовари с близо 14 лв на месец, което е по-висока цена от бета-аланина, но имайки предвид, че цитрулин малат има своите уникални качества, считаме, че цената си заслужава.

Кофеин – концентрация и енергия

Всички знаем защо кафето е толкова популярно и основната причина за това е кофеинът. Последните години стана популярно да се продава чист и изолиран кофеин като хранителна добавка.

Предимството на чистия кофеин е високата концентрация в една доза, по-чистият му вид и съответно по-високата му ефективност. Избягва се и остатъчният вкус на кафето, което въздейства негативно върху дъха на някои хора или изсушава прекалено силно устната кухина, което създава дискомфорт и нужда от допълнителен прием на течности.

Кофеинът е по-лесен и за употреба от кафето, защото винаги може да се приема в движение.

Кофеин на таблетки е популярна и достъпна добавка. В повечето продуктите концентрациите на кофеин в таблетка са между 100 и 200 мг (2-4 кафета), а опаковките са 90-100 капсули.

Цената за една опаковка варира между 10 и 20 лв, което прави, че 1 капсула от 100 мг излиза средно 10 стотинки, а такава от 200 мг излиза 20 стотинки. Това е много по-ниска цена от кафето, а дозата е значително по-висока.

Екипът препоръчва комбинирането на бета-аланин, цитрулин малат и кофеин. Така ще сглобите максимално икономичен, но изключително ефективен предтренировъчен продукт, който ще излиза средно по 26 лв на месец.

В статията са използвани източници – виж списъка.

Източник – Тук!

It is main inner container footer text