img

Така живеят жените в Арабските емирства – митовете са развенчани

/
/
/
647 Views

За богатството на арабските шейхове се носят истински легенди, а животът им се сравнява с истинска приказка. Но не всички жители на Обединените арабски емирства са шейхове и освен приказка, в живота си имат много мрачни дни.

Източната култура е много по-различна от европейската. Понякога традициите и законите на арабския свят предизвикват само шок и объркване.

На мнозина със сигурност ще им е интересно да узнаят как живеят обикновените арабски семейства. За никого не е тайна, че жителите на ОАЕ семейството е на първо място. Жената е смятана за пазител на дома и въпреки популярните схващания, тя е на голяма почит сред арабските мъже.

Запознанствата

Едно арабско момиче почти никога не се омъжва за европеец. Заради брак с човек, който изповядва друга вяра, може да й бъде забранено никога повече да не стъпи в родината си.

Те бяха 7 милиона! Ето с какво се е занимавало женското подразделение на нацистите (СНИМКИ)

При мъжете обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Те често приемат европейки за съпруги. Това, че една европейска жена се е омъжила за арабски шейх, не означава, че ще води живот на богиня. Вероятността да получи гражданство е малко вероятна, а ако бракът не върви добре, тя най-вероятно ще загуби децата си.

По правило, решението за сключване на брак се взима от семейството на младоженеца. Ако момичето отказва да влезе в този съюз, никой няма да я насили да го направи против волята си.

Сватбата

В днешно време не всеки арабин може да си позволи да има повече от една жена, тъй като за издръжката на един харем са нужни много средства. Традиционното семейство от мъж и цял харем жени е привилегия само на шейховете и състоятелните мъже.

В арабските страни предбрачният договор е най-важното условие за сключване на брачен съюз. Вместо невестата, подпис под документа слагат роднините й. По закон самото сватбено тържество трябва да се състои в рамките на година след подписването на контракта.

Гордост и нищета: женската армия на Северна Корея (СНИМКИ)

Важна подробност е, че бъдещата булка има право да види бъдещия си съпруг само в присъствието на близките си. Семейството на жениха плаща откуп за нея, като сумата може да достигне до стотици хиляди долара. Ето защо повечето жени имат изгода да раждат момичета.

Арабската сватба е изключително грандиозно мероприятие. Празничната трапеза се огъва под тежестта на различни кулинарни изкушения, гостите се забавляват до припадък, а домакините с всички сили се стремят да покажат гостоприемството и щедростта си.

Семейният живот

Всички са наясно, че във всяко арабско семейство жената трябва да слуша мъжа си, но малцина знаят, че в много случаи жената взима важните решения наравно със съпруга си. Арабските семейства, които живеят извън пределите на мюсюлманския свят, много рядко се придържат към вековните традиции.

Арабските красавици могат да си позволят да облекат каквото си поискат: от мини пола до къси панталонки, които повече приличат на бельо, отколкото на връхна дреха. Най-важното обаче е отгоре да носят дълга черна роба, а лицето им да е покрито с черен шал. Много често на улицата може да видите арабка с дънки и туника, но жена, чиято глава не е забрадена, можете да срещнете изключително рядко.

Как изглеждат саудитските млади жени без хиджаб (СНИМКИ)

Арабските жени изпитват особено влечение към златото, затова и вместо цветя, мъжете им подаряват скъпоструващи украшения.

За красотата на арабките се носят легенди! Тайната им е много проста и се крие в…

Смята се, че мъж, който има повече от една жена, е длъжен да третира по еднакъв начин всичките си съпруги. В семейството е направен ясен график за посещения. За новата си жена мъжът прави отделна вила, която не е по-евтина, но не е и по-скъпа от тази на предишната. Парите между съпругите се разпределят по равно.

Говорейки за арабките, те много често получават образованието си в най-добрите висши учебни заведения в света, въпреки че в родината към тях има много малък интерес. Затова и много момичета, които са получили образованието си в Европа, решават да останат там, за да градят кариера.

Взаимната подкрепа е на голяма почит в арабските семейства. Ако например една жена е овдовяла, братът на нейния съпруг смята за свое задължение да се ожени за нея.

Жените от ОАЕ могат да поискат развод само в два случая: ако съпругът им изневери или ако не се грижи достатъчно за нея.

Източник: jenata.blitz.bg

It is main inner container footer text