img

5 фантастични и малко познати представители на семейство котки

/
/
/
2924 Views

Котките са едни от най-очарователните същества на Земята. Семейството Felidae включва над три дузини вида котки. С изключение на няколко вида, котките са естествени ловци с нокти, които имат остро обоняние за лов и борба.

Чувствителното им обоняние, отличното зрение и мощните задни крака им помагат да надхитрят плячката си. Те са много хитри и е се промъкват до плячката си като призраци.

За разлика от кучетата, повечето котки живеят и ловуват сами. Мъжките котки обикновено прекарват малко или никакво време с малките си, оставяйки по-голямата част от родителството на майките.

Много видове котки са добре известни. От величествения лъв до бързия и елегантен гепард, котките очароват хората от хиляди години. Въпреки това, не всички котки са получили вниманието, което заслужават. По-долу са изброени 5 малко известни котки, които ще очароват всички нас.

5. Ириомотенска котка

Ириомотенските котки се считат за подвид на леопардовата котка. Гъстотата им е ограничена до японския остров Иримоте. Те обитават територии като плажове, блата, ниски хълмове и реки. Тези котки с домашен размер са тъмни с бели петна и златни очи.

Тези котки с много таланти могат да плуват и да се катерят по дървета. От едно до четири котенца се раждат в дървени или скални кухини. Ириомотенските котки са изправени пред много заплахи. Една от тях е, че островитяните смятат плътта на котката за вкусна. Също така, тяхното местообитание се превръща в пътища, градове и ферми.

Ириомотенските котки също имат допир със случайни бездомни котки, произвеждащи хибридни потомци. Дивите котки се конкурират с ириомотенските котки за храна, територия и партньори. Най-голямата заплаха обаче е, че те се намират само на един остров, което прави населението им по-малко генетично разнообразно и ограничено по отношение на местообитанията. Ако нещо унищожи остров Иримоте, тези котки ще изчезнат завинаги.

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!