img

Не всеки може да е известен като Айнщайн: Топ 5 на най-важните учени, за които (вероятно) не сте чували

/
/
/
3629 Views

Ние възхваляваме големите имена в областта на науката почти по същия начин, по който и възхваляваме знаменитостите актьори, политици и спортни звезди. Великите учени са част от канона на човешката история и ние уважаваме великите мъже и жени на науката както за техния изключителен интелект и блясък, така и за всичко, с което са допринесли за обществото. За разлика от известните светила на науката, има много други блестящи учени, които поради една или друга причина не са стигнали славата на известните си колеги.

Но не бива да продължаваме така! Днес ние ще ви разкажем за пет хора от областта на науката и ще ги издигнем до статута на някой, за който ще можете да се сетите в следващите 10 или 15 минути. Тези пет големи имена може и да не са обрали овациите като Коперник или Нютон, но са допринесли много за развитието на човечеството и заради това те заслужават тези 15 минути. Или 10. Или поне 7. Няма значение колко, важното е поне веднъж в живота си да сте чули по нещо за тези велики личности.

5. Лео Силард

Лео Силард е по-малко известният баща на атомната бомба. Макар и да е заслепен от Айнщайн и Опенхаймер, точно Силард е бил първият човек, успял да измисли и проектира ядрена верижна реакция с контролиран процес, което на практика е дало началото на атомната ера. Той се е учил под ръководството на Айнщайн и Планк и, поради очевидни причини, свързани с еврейския му произход, Силард напуска континентална Европа в края на 30-те години на ХХ век. Едно писмо до Айнщайн му осигурило финансирането и мотивацията за заминаване в САЩ и захващане с проекта “Манхатън”, който в крайна сметка е създал ядрените оръжия. Може да се поспори по въпроса дали приносът му към създаването на атомната бомба е оказал положително въздействие върху развитието на човечеството, или точно обратното, но е неоспорим факт, че ако не беше Силард, светът днес щеше да е много по-различен.

It is main inner container footer text