img

Топ 5 апокалиптични сценария, коментирани сериозно от правителствата

/
/
/
694 Views

От инвазия на зомбита до хакване на всичките ни мобилни телефони, правителствата се подготвят за най-лошото.

5. Инвазия на зомбита

В един творчески ход, целящ да се привлече вниманието към това как хората да се справят с по-вероятни извънредни ситуации, през май 2011 г. американският Център за контрол на заболяванията публикува съвети как успешно да оцелеем при евентуално нашествие на зомбита. Моментът беше перфектен: апокалиптичните дискусии вече бяха много популярни, след като малко преди това пастор беше обявил, че светът ще свърши на 21 май, а сезонът на ураганите, една по-реалистична опасност, започва на 1 юни.

“Ако сте подготвени за зомби апокалипсис, ще бъдете подготвени за всички опасности”, заяви говорителят на Центърът за контрол на заболяванията Дейв Дейгъл.

И докато използването на хранещи се с мозък полу-мъртви същества може да изглежда като евтин трик да накараш хората да ти обърнат внимание, не може да се отрече на организаторите, че трикът им проработи. Всеки голям новинарски източник съобщи за историята и тя успя да генерира толкова голям трафик, че уебсайтът на Центъра се срина. Макар и темата да беше смешна, самата статия съдържаше информация, отнасяща се за оцеляване при всяко бедствие, включително и какво е необходимо да се съдържа в един авариен комплект, какво е значението на семейния план при такива ситуации и каква е ролята на Центъра за контрол на заболяванията в справянето със съпътстващите бедствието болести.

4. Календарът на маите

Може би взели пример от Центъра за контрол на заболяванията, от НАСА на следващата година пуснаха видео, успокояващо всички хора на света, че светът няма да свърши на 21 декември 2012 г., както го пише в календара на маите. Дори и някои сравнително рационални хора бяха притеснени от това предсказание за край на света, цитирайки точните прогнози на маите за комети, ударили се в земята стотици години в бъдещето. Интересът към предсказанието бе разпространен още повече благодарение на широкото медийно отразяване, използването на предполагаемия апокалипсис в рекламите и, разбира се, блокбъстър филма “2012”.

В това видео, Дон Йеоманс от НАСА обяснява някои от многото грешни разбирания за календара на маите, включително и факта, че техният календар всъщност не свършва на 21-ви, сравнявайки тази дата с нашия 31-ви декември – т.е. нов календар на маите започва още на следващия ден след тази прословута дата 21 декември 2012 г. Страница в раздела “Често задавани въпроси” на официалния сайт на НАСА също уверява обществеността, че няма своенравна планета, астероид или каквото и да е космическо тяло, което да е на път да унищожи Земята такава, каквато я познаваме.

Към днешна дата спокойно можем да кажем, че са били прави.

3. Крах на Съединените щати

В своята книга, сенаторът Джим Де Майнт заявява: “Ние сме в сериозна опасност и се намираме много близко до икономически колапс. Това не е хипербола; Американците никога не сме били толкова близо до загуба на цялата свобода, просперитет и възможности, за които поколения граждани и войници са се борили и загинали.”

Комбинирайки това изказване с тежките икономически проблеми в Европа, както и разногласията на политическата сцена в Америка, не е чудно, че хората започват да мислят какво да се направи в случай на сриване на държавността. През същата тази 2012 г., Камарата на представителите на щата Уайоминг бе на косъм да приеме законопроект, който щеше да създаде комисия, която да състави план за действие при извънредни ситуации в случай, че федералното правителство се срине. Законопроектът, който са наричаше “Денят на страшния съд”, бе отхвърлен със само 30 срещу 27 гласа. Той се концентрираше главно върху създаването на собствена валута на Уайоминг, която да се използва, ако няма правителство, върху което доларът да се облегне. Също така, законопроектът отделяше голямо внимание на хранителните и енергийни запаси.

И въпреки че бе отхвърлен преди окончателното гласуване, някои депутати шеговито предложиха изменение, според което щата Уайоминг трябва да помисли за закупуване на собствени изтребители и един самолетоносач.

4. Глобалното затопляне

Правителствата на островните държави са много притеснени от покачването на морското равнище. Топенето на ледниците е проблем за всички малки островни нации по очевидни причини, но може би никой не е по-притеснен от управниците на държавата Кирибати. Намирайки се в центъра на Тихия океан, тази малка островна държава се подава съвсем малко над морското равнище и повишаването на нивото на океана вече поставя големи части от нея под водата. Правителството на Кирибати прави сделки за купуването на земя в други страни, най-вече във Фиджи, където да може бавно да се премести населението на около 100 000 души, преди да е станало твърде късно.

Малдивите също са в опасност. През 2009 г., точно преди откриването на Конференцията на ООН за климатичните промени в Копенхаген, президентът Мохамед Нашид обърна внимание на тежкото положение на острова чрез провеждане на заседание на кабинета под водата. Той също така бе начело на кампанията да привлече и други страни към идеята да станат въглеродно независими до 2030 г.

5. Технологичен колапс

Докато повечето от точките в този списък са или с шеговит тон, или са просто някакви хипотези, правителството на Съединените щати приема съвсем сериозно възможна терористична атака върху технологичната инфраструктура на страната. Ако интернет и мобилните телефони се сринат, страната ще бъде хвърлена в невиждан хаос. Вече много имейл акаунта на членове на кабинета са били хаквани, а различни други защитени зони на компютърната мрежа на правителството трябва да се справят със стотици хиляди атаки на ден.

Затова и през февруари 2010 г. правителството създаде военна игра за тази вероятна възможност. Сценарият бе невероятно подробен. Всичко започва със срив на мобилните телефони, след като спортните фенове от цяла Америка свалят заразено приложение за Мартенската лудост.

It is main inner container footer text