img

Топ 5 спортове по света

/
/
/
328 Views

Да се оценяват кои са “топ” спортовете не е никак лесна задача. На първо място, трябва да се реши каква обективна мерна единица да се използва, защото субективното мнение на всеки е различно. Ние избрахме да използваме научните изчисления за броя на феновете на всеки спорт по света като може би най-реалната мерна единица.

1. Футбол – 3,5 милиарда фена по света

Едва ли за вас е изненада кой е най-популярният спорт в света. Футбол се играе на всеки континент и има наистина своите милиарди истински фенове. Изчислено е, че има над 250 милиона играчи в света. Футболът, чието начало е дадено в средата на 19 век в Англия, може да спечели класацията и по много други показатели – по най-голямо посещение на спортните събития, по най-скъпо платени състезатели, най-голямо внимание в масовите медии и много други неща, така че едва ли може да има реален спор за това дали футбола заслужава да бъде на тази върхова позиция.

2. Крикет – 3 милиарда фена по света

Добре, тук вече може би сте малко изненадани. Но истината е, че в действителност крикета е изключително популярен спорт в определени части на света. Той стига до второто място в тази класация заради огромната си популярност в Азия и особено в Индия, Пакистан и Шри Ланка. Това е спорта на спортовете в тези държави, а само една Индия има повече от 1,2 млрд население, така че лесно можете да разберете как бързо се събират тези 3 млрд. фенове. Но популярността на крикета дори не се ограничава само до азиатските страни. Играта има безброй фенове в Австралия, Англия и Южна Африка. Този спорт се появява през 16-ти век, като дори два пъти е бил част от Олимпийските игри – в първото издание на модерната история на игрите през 1896 г. в Атина, когато обаче никой не пожелава да се състезава, и на следващото издание през 1900 г. в Париж, когато се появяват само два отбора – тези на Великобритания и Франция. Победителят, Великобритания, е носител на първия и единствен златен медал по крикет от Олимпийски игри. След това спортът повече не се е появявал на Олимпиада, но в днешни дни има много предложения отново да бъде включен в програмата. Да, може и никога да не сте гледали крикет и дори да не знаете правилата на тази игра, но това не й пречи да е вторият най-популярен спорт в света.

3. Хокей на трева – 2,2 млрд. фена по света

Едва ли и този спорт сте очаквали да заеме такова престижно класиране. Хокеят на трева, в днешната си форма, е бил игран за първи път през 19-ти век в Англия, въпреки че игри, в които се включва удряне на топка с извита пръчка, могат да бъдат проследени хиляди години назад, та чак до древен Египет. Днес играта е особено популярна в Азия – това е национален спорт в Индия и Пакистан.

4. Тенис – 1 млрд. фена по света

Популярността на тениса е разпространена в глобален план почти навсякъде, като има играчи от всеки континент и почти всяка страна. Макар и да е зад хокея на трева и крикета по брой фенове, този спорт определено изпреварва и двата си конкурента в пъти по отношение на гледаемост на големите събития, особено на четирите турнира от Големия шлем – Откритото първенство на Австралия, Ролан Гарос, Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ – които са едни от най-гледаните спортни събития въобще. А великите тенисисти, като Джон Макенроу, Род Лейвър, Пийт Сампрас, Андре Агаси, Анди Родик, Новак Джокович, Роджър Федерер, Рафаел Надал и много други, представляват огромен интерес за масовите медии.

5. Волейбол – 900 млн. фена по света

На пето място в световната класация е втората по популярност, ако не и първата с оглед да упадъка на българския футбол, игра в нашата страна. Тя е създадена в САЩ, но истината е, че там не е особено популярна. Волейболът обаче има огромна фен база в Бразилия, Италия, Русия, Полша, България и другите страни от Източна Европа, Китай и други.

It is main inner container footer text
error: Копирането на съдържание от сайта е забранено!