img

Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате, посочи експерт

/
/
/
31 Views

Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате, посочи експерт от КТ „Подкрепа“.

Не е ясно пред кого синдикатите ще отстояват исканият си за по-високи доходи на фона на очертаващата се продължителна политическа криза. “Съединението прави силата” е просто един надпис и звучи като добро пожелание, на мнение е главният икономист на КТ “Подкрепа” д-р Атанас Кацарчев.

“Знаем, че да транспонираме директивата за адекватните минимални работи заплати остават броени месеци. Лятото обикновено е мъртъв сезон по отношение на работа на правителство и на институции, но ние ще продължим да работим и есента явно ще трябва с много бързи темпове да се намери решение. Имаме срок до октомври“, коментира Кацарчев в „България сутрин“.

Икономистът потвърди, е жизненият минимум расте, а минималната работна заплата определено не достига. Тя по закон трябва да е 50% от средната.

 

 

“За първото тримесечие на тази година средната е 2200 лв., само че минималната е 933 лв. Тоест тази система, която е заложена нормативно, изостава спрямо инфлацията и процесите в държавата. Трябва да има критерии, на база на които това да се осъществява така, че да не се получават такива големи разлики. Покупателната способност на минималната работна заплата също не се увеличава поради инфлация. Хората обедняват“, допълни Кацарчев за Bulgaria ON AIR.
Въпреки лошата картина, условията на труд се подобряват с всяка изминала година.

„Голямата задача и на правителството, и на социалните партньори е голямото количество неактивни хора в активна възраст. Този 1 млн. българи, които седят и ние не знаем какво правят. Защото тези неактивни хора не плащат и данъци, не плащат и осигуровки, системите закъсват. При 3 млн. работещи и 1 млн. неактивни, това е 25 на сто от активното население. Досега не съм чул нещо да се предлага в тази област“, изтъкна икономистът.

Според него дори да вземеш минимална пенсия в чужбина, тя е повече от тази у нас.

„Минималната пенсия, която се отпуска на възрастните, е далеч от необходимото човек да живее – 500 и няколко лв. Ако взимате 500 лв. пенсия и взимате 50 отгоре се усеща, но пак не е достатъчно по отношение на нормален живот. Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате“, добави той.

Материалът Ако вие се пенсионирате в Европа, тръгвате да обикаляте света, а в България се чудите как да оцелявате, посочи експерт е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text