img

Чудо! Световен гигант вдига голям военен завод у нас

/
/
/
50 Views

 

 

Световният производител на бронирани автомобили International Armored Group (IAG), собственост на българския предприемач д-р Антон Стефов, ще открие нов завод у нас. Това ще се случи на 1 октомври 2024 г. в Бургас. Това съобщават от AIG.

В завода ще се произвежда българска отбранителна техника по стандартите на НАТО, с български специалисти. Производствената база е разположена на площ от 150 000 кв.м. в промишлената зона на Бургас, пише news.bg

Строежът започна през септември 2023 г. Негов изпълнител е Главболгарстрой – Пловдив. През изминалата година IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и общинската администрация на гр. Бургас се ангажираха с изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура.

Заводът ще произвежда за световните пазари както бронирани машини, така и дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди в съдружие с български партньори на IAG. В серийно производство, както в останалите заводи на IAG по света, ще бъдат и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили. В проект е разработката на колесни и верижни роботи, а в процес на инженерни изчисления – бронирани платформи, носители на леки артилерийски системи.

 

 

В портфолиото на първия български завод на д-р Антон Стефов се отличава бойната машина на пехотата „Рила 8х8“. IAG демонстрира четвъртото й поколение на „Централен артилерийски полигон – МО“, където успешно преминаха изпитания по НАТО – STANAG 4569 с ниво на защита от взрив 5а.

Стефов отбеляза, че предприятието ще произвежда изделия по най-високите стандарти на НАТО, във време, в което качествената отбранителна техника е от първа необходимост.

Първоначалната инвестиция на IAG се очаква да надхвърли 20 милиона лева. Около 50 нови български специалисти ще дадат началото на бъдещото производството, като в хода на работата се очаква да станат най-малко 300.

Материалът Чудо! Световен гигант вдига голям военен завод у нас е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text