img

Почина едно от светилата на Софийски университет и българското образование

/
/
/
29 Views

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че след кратко боледуване почина проф. д.ф.н Майя Стефанова Пенчева – известен български англицист, дългогодишен обичан и уважаван преподавател, учен и популяризатор на новостите в световното езикознание.

Поклонението ще се състои на 3 юли, от 12:00 ч., в храма „Преображение Господне“ София.

Проф. д.ф.н Майя Стефанова Пенчева е родена през 1947 г. През 1976 г. се присъединява към екипа на катедрата „Английска филология“, на която е ръководител от 2007 до 2010 г. Проф. Пенчева е заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, два пъти е заместник-декан на Факултета по класически и нови филологии (1985–1988, 1992–1994) и негов декан в два последователни мандата (1995–2003).
Автор и съавтор е на над 80 научни публикации в областта на общото езикознание, типологията, английското словообразуване, чуждоезиковото обучение и други.

Показателен за постиженията на проф. Пенчева в научната сфера е фактът, че книгата й „Езикът в човека. Човекът в езика“ получава наградата за най-добра книга по езикознание на Софийския университет за 2000 г.

 

 

Освен това изданието привлича вниманието на международната езиковедска общност, за което свидетелства публикуваната през 2006 г. в списанието International Journal of the Sociology of Language обзорна рецензия за книгата.
Проф. Пенчева е дългогодишен член на Специализирания научен съвет по езикознание към Висшата атестационна комисия.

„С цялостния си труд като езиковед, преподавател, преводач, ръководител на международни проекти, декан и заместник-ректор на Софийския университет професор Майя Пенчева съумя да създаде нови традиции, да постави значими начала в изследването на езиковата типология, да преобрази представите ни за чуждоезиковото обучение и да напише учебни помагала и системи за различни възрасти и цели, пишат от БЛИЦ.

Със своя аналитичен ум, ерудиция и последователност, със своите научни постижения, в които вложи труд и отдаденост, проф. д.ф.н Майя Пенчева вдъхнови няколко поколения български англицисти и остави значима следа в историята на българската англицистика и общото езикознание. Поклон пред светлата й памет!“, се казва в съболезнованието от академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Материалът Почина едно от светилата на Софийски университет и българското образование е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text