img

Патриарх Даниил: Много е важно да се въведе предметът Религия и православие в училищата

/
/
/
37 Views

Много е важно да се въведе предметът „Религия и православие” в училищата.

Това каза патриарх Даниил след тържествената церемония за неговата интронизация.

Българският патриарх отбеляза, че в момента се преподава този предмет, но като факултативен, свободно избираем, и посочи, че резултатите са съвсем други, когато е в задължителната програма. „Тези, които не са православни, ще могат да изучават католицизъм, ислям, протестантство, етика или философия”, добави той.

В отговор на въпрос за нуждата на младите от вяра и привличането им към църквата, Негово Светейшество посочи, че всички се нуждаем от вяра. „Нима старите, които живеят в отчаяние и в самота, не се нуждаят от подкрепа”, отбеляза той допълвайки, че Господ е дал живота си, жертвал се е за всяка човешка душа.

Попитан за призива на президента Румен Радев да пази църквата от чуждо влияние и дали се притеснява от такова влияние, патриарх Даниил отговори, че в Свещеното писание чуждият – това е дяволът. А по думите му ние нямаме врагове сред човеците.

На въпрос притеснява ли се, че ще има опити за намеса, патриархът каза, че Бог е победил смъртта и дявола, така че не се притеснява.

Материалът Патриарх Даниил: Много е важно да се въведе предметът Религия и православие в училищата е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text