img

Ученици убиха от бой студент в Борисовата градина в София СНИМКИ

/
/
/
34 Views

Един студент-отличник по медицина на успява да стане лекар. Дни преди последния му държавен изпит двама ученици го пребиват до смърт в Борисовата градина.

Причината – заприличал им на гей, а те мразели обратните и искали да „прочистват“ София.

 

Делото за жестокото престъпление се проточи с години и предизвика куп протести, но не само от правозащитници, а и от обикновени хора, които нямат нищо против различните. Килърите получиха окончателни присъди през миналата година – 16 г. след зверството, пише „Труд“.

Михаил Стоянов излязъл на последната си разходка преди държавния изпит

Към 21 ч на 30 септември 2008 г. 25-годишният Михаил Стоянов излиза от дома си в жк „Младост 3“, като казва на майка си Христина, че иска малко да си почине от четенето и скоро ще се прибере. Предстои му последният държавен изпит, след което ще положи Хипократова клетва като лекар.

Времето все още е топло и студентът отива в Борисовата градина да се разходи. Повече никой от близките и приятелите му не го вижда жив.

По същото време в парка са и двама ученици – Радослав Кирчев-Рацата и Александър Георгиев-Джи. Те са членове на банда, която „прочиства“ от хомосексуалисти. Кой е с нетрадиционна ориентация, младежите решават „на око“. На една от алеите те срещат Михаил.

Той не е бил гей, но биячите решили, че е, макар че по-късно и двамата не могат да обяснят защо. Без да си разменят и дума със студента, те се нахвърлят върху него. Единият минава зад гърба му и започва да го души, като с двете си ръце силно го притиска в областта на шията около гръкляна.

Михаил се съпротивлява, затова другият запушва с ръка ноздрите и устата му, докато Михаил се отпуска в ръцете им.

По-късно съдебните медици ще установят, че смъртта му е настъпила от задушаване по особено мъчителен начин и до последно студентът е осъзнавал всичко, което става с него. След като убиват непознатия, Радослав и Александър пребъркват дрехите му, задигат мобилния телефон и документите му и хукват да бягат.

Те се разделят пред бившето кино „Изток“, като се уговарят да мълчат за зверството. Набързо си измислят алиби и престават да „прочистват“ Борисовата градина.

Радослав Кирчев и Александър Георгиев редовно „прочиствали“ парка

До този момент битите от тях и приятелите им не са малко, но всички се разминават само със синини и уплаха. Тялото на Михаил е открито на следващия ден – 1 октомври.

При огледа става ясно, че младият мъж е жертва на побой и удушване, но на никой дори не му хрумва каква е причината. Единствената версия, че е нападнат от хулигани. Върху дрехите на жертвата е намерен косъм, за който разследващите смятат, че е на негов приятел, който става заподозрян.

Когато излиза ДНК пробата обаче, се оказва, че това не е вярно и разследването зацикля.

Цели 2 години криминалистите не откриват дирите на убийците. Стоянов няма врагове, тих и спокоен е, отличен студент, приятелите му го обичат, няма скандали с тях. Внезапно се появява следа – някой активира задигнатия от мъртвия студент телефон.

Рацата и Джи са задържани и те правят признания по време на разпитите. Разказват за убийството, като дебело подчертават, че са нападнали Михаил, защото приличал на гей. Те често виждали в парка захвърлени използвани презервативи и това ги дразнело, затова обикаляли точно около тези алеи.

Разследването приключва на 28 май 2012 г., но до четвъртата годишнина от смъртта на Михаил няма внесен обвинителен акт срещу заподозрените. Това става повод неправителствени организации да подемат международна кампания с искане за правосъдие в разумен срок. Радослав и Александър получават обвинение за убийство през декември същата година.

През 2016 г. Софийският градски съд ги признава за виновни, но те са оправдани за това, че престъплението е извършено по хулигански подбуди. Така Георгиев получава присъда от 13 г., а Кирчев – от 4 г. и 10 месеца, защото по време на извършване на престъплението е бил непълнолетен. Апелативният съд в София обаче увеличава наказанието на Георгиев на 15 г., това на Кирчев – на 6 г.

През 2018 г. делото стига до Върховния касационен съд, който изменя решението на САС – намалява наказанието на Георгиев на 10 г., а това на Кирчев става 4 г. и 6 месеца затвор. Майката на жертвата Христина Стоянова обаче не се примирява с ниските наказания. Тя съди страната ни в Страсбург.

Международният съд постанови, че в случая със Стоянов са били нарушени забраната за дискриминация и правото на живот и присъди България да изплати на майката обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди и 3183,90 евро разноски.

Христина Стоянова заяви, че не това е била целта ѝ. „Всичките пари на света да ми дадат – аз не съм го купила това дете, аз съм го създала, аз съм го гледала, аз съм видяла първите три крачки на прохождане, как се вдигаше на пръсти и с пръстче достигаше да отвори вратата, как се радваше, как изживяваше… тези моменти за мене са безценни“, заяви тя.

16 г. след убийството вече има окончателни присъди

На 14 юни 2022 г. Европейският съд по правата на човека постанови решение, с което настоява България да запише в Наказателния кодекс, че престъпленията от омраза на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство.

ЕСПЧ отбелязва, че българският съд е установил вината на нападателите на Михаил Стоянов и ги е осъдил, без да отчита обстоятелството, че престъплението е извършено от хомофобски подбуди, защото НК у нас не прави подобна разлика при убийствата.

Решението даде основание на главния прокурор да внесе пред ВКС искане за възобновяване на наказателното производство.

През ноември 2023 г. Върховният касационен съд остави в сила присъдата от 2017 г., след като обсъди и хомофобските подбуди.

„В мотивите на решението си ВКС изрично е отбелязал, че убедеността на подсъдимите, че могат да определят кръга на лицата, които имат право да посещават едно обществено място – един от най-големите паркове в столицата, само и единствено въз основа на личната им преценка за действителната или предполагаема сексуална ориентация на посетителите, илюстрира дълбока порочност във формираните у тях възгледи за равноправието на хората, за отхвърлянето на всякакъв вид дискриминация, като проява на демократичното общество, за зачитане свободата на личността и правото на живот, като върховно благо“, заявиха от прокуратурата.

Решението на ВКС бе окончателно.

Материалът Ученици убиха от бой студент в Борисовата градина в София СНИМКИ е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text