img

Синоптикът Симеон Матев: Идват още дъждове и градушки в цяла България

/
/
/
34 Views

Юни месец 2024 почти сигурно ще се окаже най-горещият за България откакто има измервания, това каза по Нова телевизия климатологът Симеон Матев. Той обясни, че макар да е нямало много температурни рекорди, периодите на жега са били много дълги.

В Западна Стара планина и западното Средногорие вали от сутринта, коментира Матев в петък, но валежите са умерени.

Специалистът прогнозира, че в следващите дни жегите ще се завърнат, като на места термометрите ще показват 37-38 градуса. Това ще продължи до сряда, когато отново ще започнат валежи, които този път ще обхванат цялата страна.

Отново дъждовете ще падат обилно в продължение на 10-15 минути, опасността от градушки остава, каза още Симеон Матев. Той прогнозира и нови периоди на валежи в първата половина на юли.

 

 

Отново силни гръмотевични бури и високи температури ще се редуват през новия месец, сочат прогнозите на синоптиците от Meteo Balkans.

Юли е месецът, в който дневните температури често доближават 40 градуса. Според климатичните модели, средната месечна температура у нас ще бъде около и над климатичната норма. Ще има период и на засушаване в Източна България и задълбочаваща се криза откъм пожари в България и Гърция.

Глобалните модели обаче прогнозират, че преносът на по-горещ въздух ще се задържи много по-дълго време, което ще създаде предпоставки и за по-високи температури.

Месечната сума на валежите ще бъде около климатичната норма, която за по-голямата част от страната е между 25 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието – между 25 и 40 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока – от 70 до 130 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 3-5 градуса над климатичната норма.

Над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места и то предимно по планините. По-малка е вероятността от валежи над източните райони. Температурите в страната ще са между 32-38°С.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки. Валежите от тези смущения са петнисти по характер.

Температурите ще се повишат и ще са около климатичната норма.

В първите дни от второто десетдневие въздушната маса над страната ще остане неустойчива, а вероятността за валежи, гръмотевични бури, градушки и внезапни наводнения е повишена. Градусите ще се повишат и ще са между 30-35°C.

В по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35°C. Обикновено към края на месеца се повишава вероятността и от внезапни пожари. Според последните анализи по-голяма е вероятността от валежи над Източна България.

Материалът Синоптикът Симеон Матев: Идват още дъждове и градушки в цяла България е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text