img

ИТН при Радев: Президентска република също е вариант за излизане от кризата!

/
/
/
36 Views

Сами усещате как ниската избирателна активност поставя редица предизвикателства пред българската политическа система, пред партиите, обърка много прогнози. Големият проблем е, че поставя под въпрос легитимността на самите държавни институции. Това заяви президентът Румен Радев в началото на консултациите за съставяне на правителство с представители на „Има такъв народ“.

Той припомни, че по принцип на тези срещи се обсъжда реализирането на първия мандат, но ИТН вече са повдигнали въпроса за третия.

„Други партии също се включиха в тази тема. Вие следите хода на тези консултации. ГЕРБ-СДС предложиха правителство на малцинството. „Възраждане“ предложиха анти ГЕРБ – ДПС коалиция, БСП също имат амбиция за по-активно включване в процеса на стабилизация на политическата система. А вие първи повдигнахте темата за по-широка парламентарна подкрепа с третия мандат. Моят въпрос е как вие гледате на този отход на българските граждани от урните, на самия политически процес, на всички тези варианти, които изброих и да дадете по-конкретно описание на вашето предложение“, обърна се държавният глава към ИТН.

„Ужасяваща е ниската избирателна активност. Искам да отворя една скоба, че има съмнения колко всъщност са избирателите в България. Защото, след последното преброяване, има разлика от около 2 млн. граждани по избирателен списък и населението“, каза на свой ред Тошко Йорданов, който добави, че ако преброяването е по-вярно, то избирателната активност е около 50%.

Той все пак не отрече, че има отлив на гласоподаватели. А причината, според него, е че доверието е изгубено.

„Причината за това са политиците, не са виновни българските граждани. В миналия парламент те гласуваха за политици, които казаха какво ще направят, и после направиха обратното. Доверието в избирателите трябва да се върне, а начина е политиците да си спазват думата“, обясни Йорданов.

Според него експертният кабинет е единствената възможност за излизане от политическата криза.

Според нас най-разумният и практичен ход на парламента е с третия мандат, ако го дадете на ИТН, разбира се, да се пристъпи към изработване на програма и да започнем да излизаме от кризите, обясни Йорданов.

Депутатът от ИТН даде и още един вариант – президентска република.

„Ще кажат, че си подаваме топката“, прекъсна го Радев, а Йорданов опроверга с напомняне, че партията му опита да предизвика референдум по въпроса.

Материалът ИТН при Радев: Президентска република също е вариант за излизане от кризата! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text