img

Кой какви пенсии ще взима от 1 юли ТАБЛИЦИ

/
/
/
43 Views

Пенсионерите ще получат средно по 90 лв. допълнително към пенсиите си от 1 юли 2024 г. Причината за това е предстоящото увеличение на пенсиите с 11 на сто, което е заложено в бюджета за настоящата година.

Броят на пенсионерите в страната е 2 042 390 души, или с 13 699 (+0,7%) повече в сравнение с миналата година по това време, показват последните данни на НОИ. Средният месечен размер на сумата, която получава един пенсионер, сега е 829,72 лв.

 

В тази сума влиза не само основната пенсия, а и всички добавки към нея. От 1 юли предстои ново увеличение с 11% както на минималната пенсия, така и на всички останали получавани в страната пенсии, включително и на добавките към тях, пише „Труд“.

Това означава, че средната сума, която взима един пенсионер на месец, ще нарасне с около 90 лв. и ще достигне 920 лв. Конкретното увеличение за всеки човек ще зависи от получаваната в момента пенсия и ще бъде в много широки граници – от 27 лв. до 336 лв.

Но не всички пенсионери ще получат увеличение с 11 на сто от 1 юли. Причината за това е съществуващия таван на пенсиите от 3400 лв., който остава без промяна поне до края на годината. А в плановете на последното редовно правителство беше този таван на пенсиите да остане в сила поне през следващите две години.

Към края на месец март 5190 души получават пенсии в размер от 3000 лв. до 3400 лв. При предстоящото увеличение от 1 юли пенсиите на голяма част от тези хора ще надминат прага от 3400 лв. и те няма да взимат реалната си пенсия, а ще получават тавана от 3400 лв. За тях увеличението ще бъде по-малко от 11 на сто.

Средният размер на получаваните от пенсионерите пари е по-голям от минималната заплата. В момента минималната заплата е 933 лв. Но след плащане на данъци и осигуровки нетната сума за получаване от хората на минимална заплата е 724 лв., което е по-малко дори от получаваната сега средна сума от един пенсионер, която е близо 830 лв. А от 1 юли парите за пенсионерите ще бъдат увеличени.

Ежегодното индексиране на пенсиите от 1 юли става по “швейцарското правило” – с 50 на сто от ръста на средния осигурителен доход и с 50% от инфлацията за предходната година. В края на миналата година, при съставяне на бюджета за тази година, прогнозата беше, че при прилагане на “швейцарското правило” увеличението на пенсиите трябва да бъде с 11%. И необходимите за това пари бяха предвидени в бюджета.

Но неотдавна се оказа, че ръстът на средния осигурителен доход и на инфлацията са по-малки от първоначалната прогноза и увеличението на пенсиите трябва да бъде с 10 на сто. Но Управителният съвет на НОИ реши да се съобрази с предвиденото в бюджета увеличение и индексирането на пенсиите да бъде с 11 на сто.

(Таблици: „Труд“)

От началото на следващия месец минималната пенсия за стаж и възраст нараства от 523,04 лв. на 580,57 лв., както е записано в закона за бюджета за настоящата година. Това означава, че малко над 400 хил. души, които получават минимална пенсия за стаж и възраст, ще взимат по 57,53 лв. допълнително на месец.

В страната има и над 109 хил. души, които получават минималната пенсия за пенсиониране в условията на непълен осигурителен стаж. Кодексът за социално осигуряване дава възможност на хората, които са навършили 67 години, но нямат необходимия стаж за пенсиониране при пълен стаж и възраст, също да получават пенсия.

Размерът на пенсиите на тези хора по принцип е по-малък, защото те имат по-малък стаж, през който са внасяли осигуровки. Минималната пенсия при пенсиониране в условията на непълен стаж е 85 на сто от минималната пенсия за пълен стаж и възраст. В момента най-малката пенсия при непълен стаж е 444,58 лв., а от 1 юли ще стане 493,48 лв., което прави 48,90 лв. допълнително.

От началото на следващия месец ще бъдат увеличени с 11 на сто и наследствените пенсии, право на които имат непълнолетните деца, преживелият съпруг и родителите на починалия. В момента близо 74 хил. души получават минималната наследствена пенсия, която е в размер на 392,28 лв. От 1 юли те ще взимат по 435,43 лв.

Материалът Кой какви пенсии ще взима от 1 юли ТАБЛИЦИ е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text