img

Извънредно от РЗИ: Не се къпете на тези плажове по Северното Черноморие

/
/
/
49 Views

 

 

Влизането в морето за хората, които са отседнали в курорта Албена и в село Кранево, е забранено. Причината е аварирал колектор на ПСОВ „Албена“. Взетите проби от морската вода на 21.06.2024 г. за изследване по микробиологични показатели, сочат за наличие на ешерихия коли и чревни ентерококи.

От РЗИ – Добрич уведомява следното:

Пробите от пункт Албена (Пункт за вземане на проби №08019, наименование „Албена“, с географски координати: ширина N 43º 21′ 36″ дължина E 28º 04′ 49″) и от пункт Кранево-юг (Пункт за вземане на проби №08021, наименование „Кранево – Юг“, географски координати: ширина N 43º 20′ 09″ дължина E 28º 04′ 05″) отговарят на здравните изисквания по показателите и водата може да се ползва за къпане;

В района на аварията – пред снек- бар Казабланка и при пункт Кранево-централен (Пункт за вземане на проби №08020, наименование „Кранево – централен“, географски координати: ширина N 43º 20′ 32″ дължина E 28º 04′ 16″) се установява наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“, като резултатите вероятно са повлияни от възникналата аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от ПСОВ „Албена“.

 

 

Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане препоръчваме да се ограничава къпането в района на аварията.

Днес 23.06.2024 г. е извършено ново пробовземане, като на 25.06.2024 г. предстои също да бъде извършено пробовземане по планирания за сезона за къпане график.

РЗИ Добрич ще осъществи учестен мониторинг на „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“ в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване в съответствие с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане, като своевременно ще информира обществеността за установените резултати, предаде blagoevgrad24.bg.

Източник: petel.bg, blitz.bg

Материалът Извънредно от РЗИ: Не се къпете на тези плажове по Северното Черноморие е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text