img

Ново земетресение бе усетено в Пловдив!

/
/
/
49 Views

Ново земетресение с магнитуд 2,8 по Рихтер разлюля Пловдив преди минути.

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на земетресението е бил на 18 км от Пловдив и на 4 от Асеновград.

Земетресението е усетено по високите етажи.

Нещо избуча и за кратко трепна. Така усетихме поредното земетресение, коментираха жители на Куклен. В 11,30 часа сеизмолозите отчетоха трети пореден трус край Пловдив с магнитуд 2,8 по Рихтер.

 

 

Трусът бе усетен по-силно край Асеновград, Куклен и в селата Крумово и Ягодово.  

Беше кратко, повече се чу бучене, след това земята завибрира. Това разказа пред „Марица“ кметът на Крумово Стоян Минчев. Той разказа, че последните две земетресения – от тази сутрин и това в 11,30 часа, са били далеч по-слаби.

Още снощи обиколих да нагледам селото. Няма щети по сградите, няма и постъпили сигнали от хора. По-възрастните хора са по-притеснени и се опитваме да ги успокоя, младите – приемат, че е природа и нищо не може да се направи, разказа Минчев.

Междувременно сеизмолозите отчетоха, че след снощният трус от 4,2 по Рихтер, са били отчетени още 17 вторични, като предупредиха, че те най-вероятно ще продължат.

Това обаче не бива да всява паника и безпокойство сред хората, предупреждават сеизмолози.

Според тях, вероятно се касае за вторичен трус след отчетените снощи 4,3 по Рихтер.

Земетресение с магнитуд от 4,3 по Рихтер е регистрирано снощи между Асеновград и Пловдив. Земетресението е било на дълбочина 12,5 км, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Земетресението е регистрирано в 20:24 часа.

Епицентърът е бил на 5 километра северозападно от Асеновград. Там земетресението е усетено най-силно.

Не всички телефони на хората в Пловдивско са получили предупреждение за земетресението с магнитуд 4,3 по Рихтер, което беше регистрирано вчера в 20:24 ч. Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT e известила само някои мобилни устройства, като не е изпратила сигнал дори до някои телефони с по-нови операционни системи.

„Разлюля се всичко под краката ни, включително и сградата зад нас и тя се разлюля“, разказа Илияна от Асеновград.

„Аз съм била в Турция, когато стана най-голямото земетресение и от там получих някаква уплаха и само като усетих – бях на чешмата и си миех ръцете и се развиках: Бягайте, бягайте, земетресение. Нашите деца хвръкнаха“, сподели Севгинар Гарип, Долни Воден.

„Същият момент, който стана земетресението и телефонът започна да пищи и от там разбрахме“, допълни Нериман Османова, Долни Воден.

„Усетих го, бях тук в центъра и се разтресоха стени, хората се обърнаха, бяха се изплашили, усети се много силно. Имаше паника“.

Хората в селата около Садово също са притеснени от труса.

„Цялата къща се разтресе. Ужасен шум под земята се чу. Къщата чак на вълни стана. Много се изплаших. Кучетата вън бяха полудели, едва ги укротих“, разказа Ани Димитрова, с. Болярци.

„Около 20:30 часа бях на двора с децата, когато чух силен тътен и всичко около нас започна да се люлее. Към момента нямам данни за щети от земетресението. Но нас през годините често ни люлее земетресение. Ако не всяка година, то поне през година, и с магнитуд от 3,5 до 5“, заяви Станислав Панайотов, кмет на село Кочево.

Последното голямо земетресение в района е преди година край село Крумово с магнитуд от 4,7 по Рихтер. Единствените щети тогава са няколко паднали комина и счупени керемиди на къщи.

При сегашния трус в цялата област няма подадени сигнали за пострадали хора и нанесени материални щети.

„Към момента обстановката е спокойна. Първоначалната уплаха, която е била сред жителите на града, е преминала. Аз обиколих тук най-източната, високата част. Почти вече няма признаци на уплаха. Спокойни са хората, разхождат се“, каза още Димитър Желязков, главен експерт „Управление при кризи и сигурност“, община Асеновград.

До този момент е последвал само един вторичен трус с магнитуд от 2,4 по Рихтер. Сеизмолозите обаче очакват напрежението в земните недра да продължи.

Материалът Ново земетресение бе усетено в Пловдив! е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text