img

До последно на работа! България загуби светило в медицината

/
/
/
41 Views

Д-р Станю Янков бе един от най-добрите общи хирурзи в страната

Напусна ни д-р Станю Янков – един от най-добрите общи хирурзи в страната. За кончината му съобщиха от МБАЛ – Ихтиман, където е работил до последния си дъх.

Д-р Станю Янков е развил и доизградил Хирургичното отделение на МБАЛ – Ихтиман до най-високо ниво. Той завършва медицина във ВМИ Пловдив през 1970 г.

През 1971 година започва работа в Районната болница в Ихтиман като интернист, а три месеца по-късно се премества в Хирургичното отделение на същата болница и работи там до последния си дъх в продължение на 54 години, като в периода от 1980 до 2010 г е началник на Хирургичното отделение.

 

 

През 1977 година придобива специалност по Хирургия а след това провежда редица специализации в Окръжна болница – София, ИСУЛ, Университетските клиники на ВМИ-София, Институт Вишневски в Москва и Университетската Хирургична Клиника на Виена. Ерудиран, отличен диагностик и поливалентен хирург с брилянтна хирургическа техника.

Извършвал е оперативни интервенции от най-висока сложност в областта на коремната хирургия, урологията и гинекологията, а също така интервенции в голям обем и от ортопедията, травматологията, гръдната и съдовата хирургия. През 1997 г. започва първите лапароскопски интервенции, които по това време се извършват на много малко места в страната. Обучил е плеяда от млади хирурзи, които са продължили успешно развитието си в елитни столични болници. Изключително добър човек и лекар с огромно сърце, обичан и почитан от многобройните си пациенти от цялата страна, предава Петел.

Д-р Станю Янков е баща на трима лекари и е отличен с почетен знак на БЛС.

Неговото мото бе: Докато още съм жив, искам да давам на хората.

Поклон пред светлата му памет!

Материалът До последно на работа! България загуби светило в медицината е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text