img

Спане с главата на запад: защо е вредно за здравето?

/
/
/
68 Views

Много хора не се замислят в каква посока сочи главата им, докато спят. Междувременно привържениците на древните учения са убедени, че лягането с главата на запад е опасно.

Хиндуистката традиция на Васту Шастра препоръчва да не си лягате с глава, обърната на север. Привържениците на доктрината вярват, че човек в тази поза резонира с магнитните вълни на планетата. Енергията на планетата обаче е много по-силна от полето на всяко отделно земно същество. Ако заспите с глава на север и крака на юг, полето на планетата ще „изсмуче“ енергия от слабото човешко поле. В резултат на това това може да отслаби и дори да доведе до пропуски в защитната обвивка на тялото.

Освен това според Васту Шастра спането с глава на запад е вредно. Това може да доведе до лош сън. При събуждане противоположните магнитни полета карат човек да се чувства зле. Спането с глава на запад прави човек емоционално нестабилен, раздразнителен и депресиран. В допълнение, такава нощна почивка влошава физическото състояние на човека: появяват се главоболия и кръвното налягане се повишава.

Васту Шастра препоръчва да спите с главата на юг или изток – това ще подобри вашето благосъстояние и качество на съня.

Според Фън Шуй
Но според правилата на Фън Шуй главата на спящия трябва да бъде насочена на север, краката на юг, в съответствие с естествените енергийни течения (електромагнитни вълни) на Земята. С главата, обърната на север, човек изглежда резонира с естественото магнитно поле на планетата, енергията влиза в главата и изтича от краката. И човекът по този начин се „храни“ с планетарна космическа енергия.

Научен поглед
Експерти от Харвардския университет проведоха изследване върху физиологията на съня. По време на експеримента учените повдигнаха въпроса за най-добрата посока спрямо полюсите на Земята по време на нощна почивка. В проучването са участвали 30 доброволци от различни възрастови групи и сегменти от населението. Оказа се, че позицията на тялото по време на сън не влияе на качеството му. Учените отбелязват само, че много уморените хора несъзнателно избират източната посока за почивка.

Но все пак индивидуалните предпочитания и удобството са определящи. Не трябва да променяте навиците си, тъй като това може да доведе до влошаване на качеството на съня, което ще се отрази зле на вашето здраве.

It is main inner container footer text