img

Кой наистина е построил пирамидите и още 7 интересни факта за Древен Египет, които може би не знаете

/
/
/
332 Views

Кой наистина е построил пирамидите, защо фараоните са се женили за братя и сестри и как е умрял Тутанкамон – четем за това и други интересни моменти от историята на Древен Египет.

Историята на Древен Египет датира от почти 6000 години и е разделена на няколко различни царства и периоди.

Първият период се нарича прединастичен и някои историци смятат, че е продължил от 6000 до 3150 г. пр.н.е.

Последният период в историята на древен Египет е периодът на Птолемеите и той продължава от 323 до 30 г. пр.н.е. Оказва се, че от началото на първата до края на последната са минали 5970 години! Периодите обикновено се разделят на „царства“ и „преходни периоди“, за да се подчертае разликата в управлението.

В кралства като Старото кралство монарх управляваше централизирана държава и имаше икономически, социален и културен прогрес. По време на периоди на преход, като Първия преходен период, имаше разделение в правителството и по-малко напредък и стабилност.

Пирамидите не са построени от роби
Естествено, те са построени от извънземни. Но сериозно: мнозина вярват, че големите пирамиди са построени с помощта на роби, докато всъщност работната сила се е състояла от обикновени египтяни, които дори са получавали заплащане за труда си.

Те също така включваха квалифицирани занаятчии и архитекти, които ръководеха групи работници. Тези работници често рисуваха графити – най-известните може би са онези, които избраха да бъдат запомнени завинаги като “Приятелите на Хуфу”.

Групите работници се състоеха от местни жители, строителни работници и други временни работници, които решиха да оползотворят добре времето от годината, когато Нил излезе от бреговете си и обичайното им работно място беше под водата. В Древен Египет е имало роби, но те най-вероятно са вършили домакинска и земеделска работа.

Пирамиди има не само в Гиза, но останалите бледнеят пред тях
Въпреки че Великите пирамиди в Гиза са най-известните в Египет, те далеч не са единствените.

Други бяха построени: някои бяха подобни на тези в Гиза, други бяха по-тесни и наполовина срутени, а някои като цяло приличаха повече на хълмове, отколкото на пирамиди. Най-добрите примери за различни стилове пирамиди са пирамидата в Медум и пирамидата на Аменемхат I в Лишт.

Клеопатра е родена по-близо до дигиталната ера, отколкото до изграждането на пирамидите
Пирамидите и царуването на Клеопатра са най-популярните аспекти от историята на древния Египет, но те са разделени от много повече време, отколкото си мислите.

Както бе споменато по-горе, Египет процъфтява през периодите, когато царуват фараоните, и именно фараоните от Старото царство са построили първите пирамиди. Клеопатра става известна по време на периода на Птолемеите, когато съблазнява Юлий Цезар и Марк Антоний – и това се случва цели 2500 години след построяването на пирамидите и само 1940 години преди дигиталната революция през 70-те години.

Кралските семейства в древен Египет често се образуват от бракове между братя и сестри
Всяка династия в египетската история се е състояла от смесени бракове между членове на кралското семейство. Най-често това са били съюзи между братя и сестри или бракове между владетели и техните племенници.

Историците смятат, че това може да е свързано с вярата на египтяните, тъй като египетският бог Озирис се жени за сестра си Изида, за да запази чистотата на тяхното потомство. Тъй като фараоните са смятани за живо въплъщение на боговете, това оправдава кръвосмешението. Има доказателства, че подобни бракове водят до физически недостатъци, най-яркият пример за които е Тутанкамон, който е имал цепнатина на устната и изкривен гръбнак.

Все още не е известно как е умрял Тутанкамон
Тъй като говорим за младия фараон: не се знае точно как е умрял, но дебатът все още продължава.

Някои предполагат, че Тутанкамон може да е починал в резултат на инцидента. Резбите в гробницата показват, че Тутанкамон е бил запален състезател с колесници и се смята, че той е счупил таза и крака си при инцидента, преди да умре от отравяне на кръвта.

Някои историци обаче оспорват тази версия и твърдят, че няма доказателства за този инцидент, а скелетът на Тутанкамон може да е бил повреден по време на отварянето на гробницата му през 1922 г.

Някои историци смятат, че фараонът е бил убит от хипопотам – теория, подкрепена от любовта на Тутанкамон да ловува това животно, счупени ребра и липса на сърце от тялото му, въпреки че в този период този орган винаги е бил оставян при балсамиране.

Египтяните са имали повече от 1500 божества, но не винаги са почитали няколко богове едновременно
Религията на Древен Египет е политеистична, което предполага наличието на много божества. По този начин тя беше подобна на религията в древен Рим и Гърция – различни божества представляваха различни социални аспекти, които бяха важни за обществото.

Например земеделието, Нил, домът и плодородието са имали свои божества. Един фараон обаче се опитал да сложи край на това. Аменхотеп IV променя името си на Ехнатон и основава нова религия, в която трябва да се почита само един бог: богът на слънцето Атон.

Когато синът на Ехнатон, нашият стар познат Тутанкамон, се възкачи на трона, той възстанови политеистичната религия и по този начин сложи край на краткия монотеистичен период в египетската история.

It is main inner container footer text