img

Естроген: как „женският“ хормон всъщност влияе на мъжете

/
/
/
304 Views

На етапа на формиране на ембриона се определя пола на човек. Плодът се развива и след девет месеца се ражда дете – момче или момиче. Всеки човек има свой уникален характер, чието формиране се влияе, наред с други неща, от хормони като тестостерон и естроген.

Преобладаването на тестостерон е характерно за мъжкото тяло, естроген – за женското. Но понякога се случва и в новороденото да има равно количество от изброените видове хормони. Човек започва да се развива като андрогин, тоест живо същество с характеристики и на двата пола.

Такива „провали“ на природата винаги са интересували учените. По-специално се появиха много изследвания, чиито автори се опитаха да определят как естрогенът засяга мъжете и тестостеронът засяга жените. . Така експертите успяха да установят, че количеството естроген в мъжкото тяло не е постоянна стойност. С възрастта на всеки мъж нивото на тестостерон, който е отговорен за мъжествеността, намалява. Мъжкият хормон се заменя с естроген. Пиковите хормонални промени обикновено започват на 40-45 години. По това време обикновеният мъж се превръща в пасивен човек във всички отношения, развива „бирено коремче“, фигурата му се закръгля и той предпочита хоризонталното положение на дивана и пред телевизора пред всеки активен отдих.

Най-ярката проява на влиянието на естрогена е нежеланието на мъжа да се включва в спорове, да защитава своята гледна точка и да се опитва да избегне конфликт.

По правило “естрогените” мъже са склонни към сантименталност и често се посещават от чувство на страх. Освен това те започват да се грижат повече за бъдещето. Друг признак за естрогенно доминиране е внезапно пробуждащото се желание да се грижите за домашни любимци. Например, ако внезапно човек, който преди това не е приветствал присъствието на нашите по-малки братя в къщата, заяви готовността си да има котка, куче и след това някой друг, тогава това показва вече повишено присъствие на естроген. Ако обърнете внимание на подобни промени навреме, можете да поемете контрол над ситуацията – просто потърсете помощ от лекар специалист.

It is main inner container footer text