img

Как древните жени са разбрали, че са бременни?

/
/
/
379 Views

Съвременната медицина предлага много точни начини за определяне на бременността в най-ранните етапи. Но всички тези техники се появиха през миналия век. Преди това, за да се определи дали една жена е „в положение“ или не, в продължение на хиляди години са използвани доста примитивни и неточни методи. Но днес, изучавайки техники, които са на няколкостотин или дори хиляди години, учените с изненада отбелязват, че повечето от тях се основават на точни познания за женското тяло или поне на много сериозни наблюдения.

Жените винаги са се опитвали да разберат за бременността си възможно най-рано. Друго важно знание винаги е бил пола на нероденото дете. Ето защо някои методи комбинират определението за „интересна позиция“ и пол.

Не е известно точно кога хората за първи път са се опитали да открият ранна бременност. Но първата информация за тест за бременност е открита на глинени клинописни плочки от Вавилон. Жителите на тази древна държава имаха сериозни познания в областта на медицината, така че не е изненадващо, че вавилонските свещеници, които представляваха духовния и научен елит в едно лице, се сетиха да създадат истински тест за бременност.

За да определят дали жената чака дете или не, духовниците събирали специални билки и изцеждали сока от тях. В него напоили тампон от овча вълна, който жена със съмнение за бременност трябвало да носи няколко дни. След това тампонът се отстранява и се поставя в разтвор на минерални соли.

Ако предметът промени цвета си в червено, това означава, че жената очаква дете. И ако стане зелено, тогава алармата може да се счита за фалшива. Най-вероятно принципът на действие на теста се основава на промените в киселинността в тялото на жената по време на бременност.

В Древен Египет за първи път се опитали да съчетаят определението за бременност и пола на нероденото дете. Техният метод бил изключително прост – една жена трябвало да уринира върху зърна от ечемик и пшеница в продължение на няколко дни. Ако поникне ечемик, трябва да се очаква момче, а ако жито – момиче. При „фалшива тревога” зърната изобщо не трябва да са покълнали.

Най-интересното е, че три хиляди години по-късно, през 1963 г., учените тестват този метод и с изненада разбират, че по време на бременност в 7 от 10 случая зърната покълват, но ако не е имало бременност, зърната не идват живот. Но не беше възможно да се докаже зависимостта на покълването от пола на плода – това вече беше често срещано суеверие.

Египтяните също са използвали „експресния тест“. За бързо определяне на бременността на пода на стаята се излива тъмна бира и в средата се поставя жена, за да бъде тествана. Ако жена, седнала в локва с опияняваща напитка, бързо се разболее, тогава това се смяташе за знак за предстоящо попълване на семейството. Този метод има просто обяснение – бременните жени стават много чувствителни към миризми и не винаги реагират адекватно на тях.

Гърците са имали голямо предимство пред своите съседи в древния свят, защото са имали „великия баща на медицината“ Хипократ. Гениалният учен е един от първите, които отхвърлят суеверията и започват да търсят истинските причини за различни процеси в човешкото тяло. Той остави огромно научно наследство под формата на книги и справочници, най-малко 9 от които са посветени на акушерството и гинекологията.

Хипократ е този, който стига до идеята, че менструалният цикъл може да бъде свързан с бременността. Гръцкото светило на медицината много точно определи бременността чрез спиране на менструацията и редица допълнителни признаци, включително гадене, слабост и лош апетит.

Но в същото време Хипократ се дискредитира и по друг начин, което беше пълна глупост. Ученият смесва мед и счукан анасон в купа с вода и дава на пациента да изпие тази смес. Ако жената почувства „коремни спазми“ след това, тя беше поздравена за бременността. Ако не е имало зачеване, тогава напитката не е дала никакъв резултат.

В Русия жените винаги са били известни със своето благоразумие. Момичето, което се омъжи, завърза мъниста около врата си, така че да лежат близо до кожата. Когато бижутата започнаха да се врязват във врата, това се смяташе за сигурен знак за бременност. При жени, които очакват дете, щитовидната жлеза се увеличава поради хормонален скок, така че има логика в тази техника.

Но въпреки напълно научната си основа, древният славянски метод имаше ниска точност. Омъжена жена може да наддаде на тегло и в този случай мънистата биха сигнализирали само за увеличаване на обема на шията.

Странно, но в нашата епоха на прогресивна медицина все още има случаи, когато раждането е пълна изненада дори за родилката.

It is main inner container footer text