img

Главата на кентавър от датския музей остава мистерия въпреки 200 години изследвания

/
/
/
64 Views

Националният музей на Копенхаген, Дания, съхранява мраморна глава, която някога е била част от древногръцкия храм Партенон в Атина. Първоначално главата е принадлежала на фигура на кентавър и е била част от сцена, изобразяваща битката на лапитите и кентаврите. Част от главата е покрита с тънък кафяв слой, както и няколко други фрагмента от Партенона.

Мистериозният кафяв филм е изследван за първи път от Британския музей през 1830 г. В крайна сметка се стигна до заключението, че това може да е резултат от химическа реакция между мрамора и въздуха или че мраморът съдържа железни частици, които са мигрирали в повърхността, превръщайки я в кафяво. През 1851 г. немският химик Юстус фон Либих установява, че кафявият филм съдържа соли на оксаловата киселина. Това беше потвърдено от по-късни анализи, но произходът на тези соли остава загадка, казва Университетът на Южна Дания . Скорошно проучване беше публикувано наскоро в Heritage Science .

Съвременните анализи не са открили никакви следи от биологична материя в кафявите петна – само отпечатъци от човешки пръсти и следи от птиче яйце, което се е разбило върху мрамор в древността. Древните бои обикновено са правени от естествени продукти, яйца, мляко и кости и не са открити следи от такива съставки.

Изследователският екип откри, че кафявият филм е съставен от два отделни слоя. Те имат приблизително еднаква дебелина, около 50 микрометра всяка, и се различават по микроелементен състав. И двата слоя обаче съдържат смес от ваделит и вълнит, които се класифицират като соли на оксаловата киселина. Фактът, че има два отделни слоя, противоречи на теорията, че те са създадени от миграцията на железни частици от вътрешността на мрамора или че са създадени от реакция с въздуха.

Замърсяването на въздуха е малко вероятно и поради друга причина: тази част от древна скулптура се съхранява в музея от няколко века. Главата на кентавъра идва в Дания през 1688 г. като подарък на крал Кристиан V. Тя е донесена от датския капитан Мориц Хартманд, който е служил във венецианския флот и е присъствал на известната обсада на Атина през 1687 г., когато значителна част на Партенона е разрушен.

It is main inner container footer text