img

4 признака на градивна критика: Заслужава си да се чуе

/
/
/
52 Views

Всеки трябва да се сблъска с критика. Когато човек го чуе, може да се разстрои и да се разтревожи.

Не винаги му е приятно да чува нелицеприятни коментари. Това е особено вярно, ако не изглеждат оправдани. Но в същото време това може да бъде и когато има основания за коментари.

За да не се тревожи отново, за да разбере как да се държи, човек трябва да може да прави разлика между градивната критика и да може да разбере, че се случва точно това. Винаги ще има няколко знака, показващи това.

Критиката може да е дружелюбна

Самата критика е деликатна, тъй като има за цел да посочи на човек неговите грешки и недостатъци. Но в същото време тя може да не е обидна.

За целта трябва да звучи добронамерено, да се подчертават най-добрите намерения. Не трябва да има никаква агресия, никакво злорадство.

Критиката е аргументирана

Нищо няма да звучи просто така, ако критиката е градивна. По време на този процес винаги ще се дават аргументи и ще се дават обяснения.

Логиката в думите на събеседника ще бъде проследена, въпреки че може да няма съгласие с неговата гледна точка.

Съмнение в критиката

Категорично този, който критикува градивно, няма да се изкаже. Човекът ще говори меко за това, което лично мисли и ще подчертае, че така вижда ситуацията от своята позиция.

Той няма да настоява за нищо, няма да се придържа към линията си, докато не бъде постигната победа. той ще запомни, че всеки има различни вкусове, той ще се ръководи от този принцип.

Критиката предполага диалог

По време на този процес ще се водят преговори. По време на тях всички ще се изкажат и ще се проведе дискусия. Всеки ще има възможност да аргументира позицията си и да обясни какво го е накарало да мисли така, а не иначе.

В края на разговора може да не се постигне компромис, някой може да бъде признат за прав. Но разговорът няма да завърши с конфликт.

Тези признаци винаги ще се наблюдават по време на градивна критика. Никой друг няма да ги намеква.

It is main inner container footer text