img

Как да изберем правилния партньор за връзка

/
/
/
130 Views

Основният въпрос, който много хора забравят да си зададат, е защо имате нужда от връзка?

Татяна Персико , психолог, психотерапевт, експерт по връзките, разказа как да изберем подходящ партньор за връзка. 

Но защо е това? Всеки има нужда от връзка, нали? Ако сериозно разбирате този въпрос, тогава не. Има периоди от живота, когато е по-добре да сме сами.

А има хора, които нямат такава нужда да имат връзка. Ако обаче сте от тези, за които е важно да имате близък партньор, то и тук има нюанси.

Връзките могат да бъдат краткосрочни или дългосрочни. Напоследък често чувам и от жени, и от мъже – искам партньор за 5 години, а след това ще видим какво следва.

Именно поради тази причина е важно да изберете партньор с подобно искане, за да не възникват конфликти и разочарования в бъдеще.

Разбира се, не е най-добрата идея да ходите на срещи с въпросник или да провеждате разпити с пристрастия в кореспонденцията. Има по-меки начини да разберете какво е важно за вас.

важно! Не излизайте на среща, преди да сте събрали необходимата информация за партньора си.

Разберете как човекът, който ви интересува, се отнася към себе си, към другите хора, особено срещу противоположния пол, и към света като цяло.

Не задавайте тривиални въпроси. Когато питате за нещо, имайте предвид отговора на въпроса „защо трябва да знам това“. Вместо да питате: Как виждате живота си след 5 години, попитайте каква е била неговата/нейната детска мечта. На какво обръщаме внимание: дали се е сбъднало, дали не се е сбъднало и каква емоция възниква за това.

Въз основа на отговора ще разберете по какви принципи живее човек и какъв сценарий следва, как се отнася към успеха/провала. Какво е важно за него и как реагира на вас.

Възможни сценарии

  • Правя всичко сам, страхотен съм.
  • Аз съм неудачник, имам нужда от муза/принц на бял кон.
  • Всичко в живота ми се нарежда по най-добрия начин.
  • Животът е хаос, нищо не разбирам, но му се наслаждавам.

След като сте разбрали приблизително сценария на този човек, остава само да направите определени изводи и да вземете решение: готови ли сте да бъдете с този човек дълго време или до края на живота си, или следващия?

При първия сценарий е по-вероятно човекът да се е реализирал като личност и да може сам да се грижи за себе си. Най-вероятно това е интересен човек и ще имате за какво да говорите.

Във втория, кандидат за съзависима връзка. Подходящ за някои, макар и не най-здравословният вариант. Когато се присъедините към този сценарий, бъдете готови да поемете отговорност за този човек, и то не само финансово. Най-вероятно вие също ще трябва да носите отговорност за неговото вътрешно състояние и емоции. Трудно е, има аматьори.

В третия сценарий най-вероятно ще срещнете ярка артистична личност, лесна за общуване и запален оптимист. Много е приятно и лесно да си сред такива хора, но не и ако си притеснен и благоразумен човек по рождение. 

Ще ви бъде трудно да планирате бъдещето с такъв човек. Защото най-важното за него е да получи истинско удоволствие от живота, независимо от външните фактори. Често му е трудно да слезе от небето на земята и няма нужда, всичко е твърде прекрасно, както е.

И последният четвърти сценарий ще откриете в шокиран човек, който сега е на кръстопът. Той не разбира защо е дошъл на този свят или къде да продължи. Вероятно в момента той преминава през възрастова криза. В момента трудно ще изградите връзка с такъв човек.

За да подходите към този въпрос много сериозно – избирайки партньор в живота, препоръчвам ви да помислите сами и да определите кой сценарий следвате? И кой сценарий партньор ще се впише най-добре във вашата реалност?

It is main inner container footer text