img

5 правила на креативната личност за ефективно управление на времето

/
/
/
59 Views

Смятате ли, че творческите идеи идват от нищото? Отстрани често изглежда така, но всъщност вдъхновението е плод на натрупан опит, професионализъм и активна мозъчна дейност.

Много творци забравят това. В резултат на това чакат с часове музата и организират мозъчни атаки. И тогава те са изненадани да открият: времето е загубено, работата никога не е завършена.

Има ли специални правила за творчески работници по отношение на управлението на времето? Те ще помогнат за предотвратяване на описаната ситуация.

Работа

Дори и да имате фиксиран работен ден, вероятно вече сте забелязали, че често мислите за работа в свободното си време, измисляте нови проекти и подхранвате идеи. Ако работите по гъвкав график, често се случва да се занимавате с дадена задача с дни. И тогава, изтощен, не можете да преодолеете стреса няколко дни или дори седмици.

Това не е изненадващо: в крайна сметка мозъкът е изтощен и трябва да се рестартира. Затова помнете: когато работите в безплатен режим, отделяйте на работа не повече от 6-7 часа на ден. Ако имате ясен график, тогава не се опитвайте да бъдете креативни през работния ден. Посветете част от времето си на рутинна работа или натрупване на работни материали.

Събирайте впечатления

Най-ценният фактор, който ще ви даде гениална идея, може да бъде всяко малко нещо. Например в магазин една от продавачките ще каже точната фраза, която ще ви даде идея за проект. Или изведнъж на изложение за цветя, гледайки цветна леха, разбирате каква цветова схема трябва да бъде в поръчаната скица на лого.

Затова посветете част от времето си на неработни неща: ходене до магазина и на изложби, общуване с колеги и роднини. Това е много по-продуктивно, отколкото просто да седите, втренчени в тавана, в очакване на ярка мисъл. Ако ви бъде дадена задача, тогава мозъкът ви вероятно работи върху решаването й, независимо какво правите. И дори може да даде желания отговор в неочакван момент.

Правете почивки

Току-що сте завършили задача и очаквате ли следващата? Направете почивка, така че мозъкът ви да има шанс да се пренастрои към нови „релси“. В зависимост от сложността на предложената работа и графика, тази пауза може да продължи от петнадесет минути до няколко дни.

Разсейвайте се от нещо противоположно, в идеалния случай сменете вида дейност. Например, ако работите на компютър, натоварете се с физическа работа.

Създайте си удобен график

Вие сте нощна сова и можете да работите продуктивно само през нощта? В този случай няма смисъл да напрягате мозъка си рано сутрин, това няма да доведе до желания ефект. Ако вашият шеф ви срещне на половината път, препоръчително е да съгласувате с него работен график, който отчита биоритмите.

Шефът не иска да направи това? В такъв случай, с чиста съвест, ритайте се през първата половина на деня, а през втората започнете да сте креативни. Ако сте господар на времето си, тогава е изключително важно да водите протоколи, в които да записвате сроковете за предаване на задачите. Това ще помогне да се поддържа трудовата дисциплина и да не се разочарова клиентът.

Губителите на време могат да бъдат полезни

Традиционно се смята, че губим много време напразно: в празни телефонни разговори, паузи за пушене с колеги или посещаване на социални мрежи.

It is main inner container footer text