img

Зимни и вечнозелени: 5 растения, които ще украсят градината през зимата и лятото

/
/
/
88 Views

В повечето случаи градината от вечнозелени растения е украсена с насаждения от туя, хвойна и други иглолистни дървета.

Чемшировите храсти се появяват като жив плет и изглежда този списък е изчерпан. Това е грешно. Ето някои растения, които могат да украсят градината дори през зимата.

1. Тис Бери
Само младите разсад се нуждаят от защита от зимни студове през първите 1-2 години след засаждането. Засаждат се в наторена с органична материя почва. Обича влагата и еднакво добре понася слънце и сянка. Хубавото е, че не се страхува от вятъра.

2. Camellia japonica
Цъфти през втората половина на пролетта, е вечнозелено, а също и растение с доста буйна корона. Може да се използва за създаване на жив плет, но предпочита леко кисела и влажна, добре дренирана почва. Не понася сух вятър и горещо слънце. Младите разсад трябва да бъдат изолирани (достатъчен е само кръгът на багажника).

3. Дафинов калина
Това не е просто вечнозелено, но и доста ароматно растение. Обича рохкави и плодородни почви и слънце, но вирее добре и на сянка. За зимата трябва да покриете и старателно.

4. Wintergreen
Принадлежи към семейството на Хедър. Но има едно обстоятелство: женските и мъжките храсти трябва да растат заедно. Засажда се в кисели и добре дренирани почви или на умерена сянка. По-добре е да не го оставяте без подслон – при 20 градуса под нулата може да замръзне до корените.

5. Калоцефал
Компактен храст до 40 см височина. Може да се превърне в истинска декорация на градината в облачен ден. Обича лека, влажна, рохкава и кисела почва. Нуждае се от подслон за зимата.

It is main inner container footer text