img

Полезно! Грешката с климатика, която всички правят прeз зимата

/
/
/
184 Views

Много потребители на климатици допускат една голяма грешка при употребата им през зимата, а именно задаването на грешен температурен режим. В резултат на това уредът не работи ефективно – помещението не се отоплява добре и експлоатационният живот на климатичната система се скъсява значително. Тайната е в настройването на правилния температурен режим. 

На каква температура трябва да работи климатикът при минусови температури?

Ако навън е студено, не трябва да включвате отоплението в стаята до повече от +24° градуса. При минусови температури, на уреда трябва да се зададе режим в интервала 20-22 градуса. В противен случай той няма да работи ефективно заради голямата температурна разлика между температурата навън и тази, която е зададена на уреда. 

За да разберете при какви температури можете или не можете да използвате климатичната система през зимата, трябва да погледнете техническия лист на модела. Най-често там ще видите граница до -7°C -15°C. По-добре е да се информирате за тези показатели при покупката на уреда. Ако вече имате монтиран климатик и той има функция за отопление, тогава трябва да запомните простите правила:

  • Когато външната температура е от -5°C до +5°C, можете спокойно да включите уреда;
  • Когато външната температура падне под -5°C, по-добре е първо да погледнете инструкциите и да разберете възможностите на вашето оборудване за отопление;

 

Ако външната температура не е паднала под цифрата, посочена в инструкциите и сте включили климатика за отопление, тогава имайте предвид, че когато навън стане по-студено, оборудването се нуждае от около 15 минути, за да започне да отделя топлина в помещението. Ако това не се случи или дисплеят показва код за грешка, тогава климатикът може да се нуждае от професионална диагностика и ремонт.

Възможни проблеми при неправилна употреба

Ако включите климатика, когато външната температура е по-ниска от посочената в инструкциите му, тогава:

  • Първо, отоплителната мощност ще бъде много по-ниска от обикновено;
  • Второ, ще има опасност от заледяване на кондензатора и цялата дренажна система и климатикът просто ще се повреди.

Подготовка на климатика за зимата

Простите превантивни мерки ще ви помогнат да подготвите оборудването за зимата и да избегнете повреди и скъпи ремонти.

Първата стъпка е да изсушите уреда, който се намира в помещението, от натрупания кондензат: първо той се включва на режим охлаждане и след кратко време се включва на режим отопление. След това, при изключено оборудване, се извършва почистване на вградените филтри от отломки и прах.

Материалът Полезно! Грешката с климатика, която всички правят прeз зимата е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text