img

Снегокалипсис! На тези места у нас е ад и ще става по-зле ВИДЕО

/
/
/
197 Views

Червен код за опасно време в шест области на България. Дъждът, който вали над по-голямата част от страната, ще премине в сняг. В отделни части са възможни и снежни виелици. Предупреждението на полицията е да не предприемате пътуване, ако спешно не ви се налага.

Монтанско

 

В Северозападна България снегът вече създаде проблеми. В Монтанско 5-сантиметровата снежна покривка предизвика задръстване от тирове на околовръстния път на града в посока „Дунав мост 2”. На международния път Е-79 край село Долна Вереница имаше километрична опашка от тежкотоварни автомобили.

В обедните часове обстановката в Монтанско започна да се нормализира. Над 30 машини са почиствали в областта. Два снегорина са обработвали прохода „Петрохан”. От АПИ уверяват, че пътят е почистен и опесъчен. На прохода е станала лека катастрофа между снегорин и кола, при която няма пострадали.

„Цяла седмица се говори за снегове и днес на пътищата няма никого. Първо минавам да видя дали пътищата са почистени, а след това да изкарам камиона си. На какво прилича това? Това за мен е загубена работа. Смятам, че това не е държава”, коментира шофьор на тежкотоварен автомобил.

„Получи се тапа от неподготвени шофьори на тежкотоварни автомобили. Спряхме движението, за да може пътят да бъде почистен”, обясни директорът на ОПУ-Монтана инж. Володя Вълов.

 

 

София

Общо 171 снегорина, както и 11 аварийни екипа на общината, са в готовност да реагират в София. Във връзка с обстановката столичният кмет Васил Терзиев е провел среща с фирмите, които почистят столицата.

„В момента по-интензивен е снеговалежът в планинските райони – „Овча купел”, „Панчарево” и „Витоша”. Проверени са всички фирми – те разполагат със 171 снегорина за урбанизираната територия и 56 снегорина за общинските пътища”, обясни Николай Неделков от Столичния инспекторат.

Определени са предварително 56 точки на територията на столицата, на които снегорините да бъдат разположени за по-бърза реакция.

В същото време от Meteo Balkans алармират, че проблемите в страната заради връхлетялата ни зима се усилват. Заснежена е и автомагистрала „Хемус“, а снеговалежът продължава.

От Meteo Balkans съветват, ако не е супер наложително, да не пътуваме. Но ако все пак е неизбежно, да сме внимателни, да поддържаме съобразена скорост, като спазваме необходимата дистанция и да не се предприемат рискови изпреварвания.

През следващите 24 часа, под влияние на циклон, времето над нашата страна още ще се усложни. Очакваме значителни валежи, а със застудяването и условия за виелици над планинските райони и над Централна и Североизточна България. Очакваме затваряне на планински проходи!

През нощта срещу неделя започналите валежи над Западна и Централна България, постепенно ще обхващат и останалата част от страната. Валежите в страната ще се усилният и ще са значителни по количества.

Синоптичната обстановка до сутринта в неделя, над Югоизточна и Източна България ще се влошава. Валежите и там ще преминат в сняг, като се очаква интензивен снеговалеж!

В Североизточна България през деня ще духа силен северозападен вятър, но с тенденция да се ориентира от север и да се усили до ураганни стойности. Очакват се виелици и усложнена обстановка.

Ето и кадри от различни части в страната:

 

Враца Капка Яколова #meteobalkns #meteoreporter

Posted by Meteo Balkans on Saturday, 25 November 2023

Петрохан посока София-Монтана Галина Цветанова

Posted by Meteo Balkans on Saturday, 25 November 2023

Шипченски проход Вики Гатева

Posted by Meteo Balkans on Saturday, 25 November 2023

Обстановката тепърва започва! Довечера валежите в цялата страна ще се активизират и ще са интензивни. Вятърът от север-северозапад ще се усилва, по изгрев в цялата страна вече ще е бурен, в североизточните райони ураганен.

Не излизайте навън! Нощта ще е тежка и рискова! Сутринта окото на циклона ще мине през района на Варна, съобщиха и от Meteo Bulgaria.

По-тежката пътна ситуация тепърва предстои тази нощ. Червен код за опасно време има обявен за шест области на страната. Най-висока опасност има за Враца, Монтана, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Русе. В останалата част на страната доминира оранжевия код.

Според легендата на картата с „Опасни явления“ на НИМХ – червеният код означава „времето е много опасно“.

Дъждът, който вали над по-голямата част от страната, ще премине в сняг. В отделни части са възможни и снежни виелици. Предупреждението на полицията е да не предприемате пътуване, ако спешно не ви се налага.

Материалът Снегокалипсис! На тези места у нас е ад и ще става по-зле ВИДЕО е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text