img

Forbes: САЩ пращат на Украйна страшно оръжие, ще реши ли войната

/
/
/
127 Views

В понеделник САЩ обещаха да предоставят на Украйна нова порция военна помощ. Пакетът от 100 милиона долара включва артилерийски снаряди, противовъздушни и противотанкови ракети и зимни униформи.

Освен това включва една високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS. Защо американците биха изпратили още един HIMARS, ако Украйна вече има 38 HIMARS и 23 подобни верижни пускови установки M270 и нито една от тях не е загубена, е трудно да се каже.

 

„Форбс“ пише, че американците може да предоставят още един HIMARS, защото са модифицирали пусковата установка, за да изстрелват нови боеприпаси с голям обсег.

GLSDB е летяща бомба с пускане от въздуха, която американската отбранителна компания Boeing и нейният шведски партньор Saab са модифицирали за надводни удари. Той е способен да поразява цели на разстояние до 90 мили и трябва значително да разшири способността на украинската армия да нанася удари зад руските линии в продължаващата широкомащабна война на Русия срещу Украйна.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обеща да предостави GLSDB през февруари, но подчерта, че ще отнеме месеци, за да се доставят новите боеприпаси на фронтовата линия. Главният изпълнителен директор на Boeing Джим Лиъри каза в началото на октомври, че компанията е „на път да достави планиращи боеприпаси по график, определен от правителството“.

Това може да означава сега. И ако това е така, тогава руските войски в цяла Украйна ще бъдат в по-голяма опасност. Дори онези, които се крият зад хълмове или сгради.

GLSDB комбинира 250-фунтовата бомба с малък диаметър на Boeing с инерционно GPS насочване, разгъващи се крила и различни опции за бойна глава с 350-фунтов бустер, заимстван от старата ракета M26.

„GLSDB предоставя на командирите и плановиците изключително гъвкаво оръжие, което допълва съществуващите оръжия с балистична траектория и значително подобрява възможностите на днешната наземна артилерия“, каза Boeing.

227-милиметровата пускова установка M26 и следователно GLSDB трябва да са съвместими с пусковите установки HIMARS и M270.Въпреки това е възможно стартовите програми да изискват незначителни хардуерни или софтуерни промени. Това е най-добрият аргумент за непотвърдената теория, че единственият допълнителен HIMARS в последния пакет от помощ на САЩ е свързан с предстоящата доставка на GLSDB.

GLSDB няма да бъде най-мощният боеприпас за Украйна с голям обсег на действие. Украинците разполагат с крилати ракети с въздушно изстрелване Storm Shadow и SCALP-EG с обсег от 190 мили, както и ракети M39, изстрелвани от пускова установка HIMARS или M270 и способни да изминат до 100 мили. Крилатите ракети имат тандемни бойни глави, които могат да унищожат бункер. Ракетите M39 разпръскват хиляди суббоеприпаси.

Материалът Forbes: САЩ пращат на Украйна страшно оръжие, ще реши ли войната е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text