img

Край на мистерията: Ето какви са разликите между Visa и Mastercard

/
/
/
95 Views

Чудили ли сте се каква е разликата между картите Visa и Mastercard? Ако си търсите нова кредитна карта и се чудите дали да си вземете Visa или Mastercard, трябва да знаете, че нито един от двата варианта не е по-добър от другия.

В по-голямата си част, преди да кандидатствате, ще трябва да разгледате конкретните предимства, бонуси и награди, предлагани от тях.

Основни показатели: Visa и Mastercard не издават собствени кредитни карти, но са две от най-големите платежни мрежи за кредитни карти, заедно с American Express и Discover. Тяхната функционалност и приемане в световен мащаб са почти идентични. Като имате предвид това, можете да намерите най-добрата кредитна карта за вашите нужди въз основа на функциите, предимствата и наградите, които искате най-много.

Сравняваме двата продукта по няколко основни показателя:
Приемане в целия свят

 

 

Ако разглеждате кредитните карти Mastercard и Visa с цел да изберете карта с най-широко приемане в световен мащаб, трябва да знаете, че тези два вида кредитни карти имат почти идентично глобално покритие. Според Visa картите, издадени чрез нейната платежна мрежа, се приемат в 200 държави и територии по света.

В същото време Mastercard съобщава за приемане в 210 държави и територии по света. Повечето от тези дестинации се припокриват. Няма съществена разлика в това къде можете да използвате тези карти. Visa също така споделя актуални статистически данни за използването на картите, включително факта, че в момента в обращение са повече от 4,2 милиарда кредитни карти Visa.
Защита от нулева отговорност за измама

Както Visa, така и Mastercard предлагат защита от нулева отговорност за измама за своите картови продукти. Това означава, че картодържателите носят финансова отговорност в размер на 0 американски долара, ако крадец използва кредитната им карта или номера на картата им за извършване на покупки без тяхно съгласие.

Това предимство е щедро, но не е много по-добро от федералната защита, предоставяна на потребителите на кредитни карти, когато става въпрос за измамни покупки. Всъщност в САЩ Федералната търговска комисия (FTC) съобщава, че законът ограничава отговорността на потребителите за измамни покупки с кредитни карти до 50 долара, и то само ако картата е обявена за изгубена или открадната, след като някой я е използвал.
Щедри придобивки и предимства

Както Mastercard, така и Visa предлагат кредитни карти с редица важни предимства и защита на потребителите. Например някои продукти на Visa и Mastercard предлагат предимства в платежната мрежа като застраховка на мобилен телефон, застраховка срещу злополука при пътуване или застраховка срещу отмяна и прекъсване на пътуване.

При това си струва да се отбележи, че не всички кредитни карти Visa или Mastercard предлагат еднакъв избор от предимства. Издателите на карти (напр. Chase, Capital One и др.) могат да избират кои предимства се предлагат с различните картови продукти, а също така да предлагат отделни собствени предимства. В крайна сметка това означава, че преди да изберете кредитна карта, ще трябва да сравните кредитните карти от двете мрежи и техните конкретни предложения.
Visa и Mastercard: Основни разлики

Тъй като Visa и Mastercard имат почти идентични данни за приемане на картите в световен мащаб, рядко има смисъл да избирате единия вид карта пред другия въз основа на това къде можете да я използвате. Единствените реални разлики между двата продукта са функциите и наградите, които предлагат. И двете платежни мрежи разпространяват три различни нива на кредитни карти, които са насочени към потребители с различен кредитен профил.

Например Mastercard предлага продукти Standard, World Mastercard и World Elite Mastercard. В същото време кредитните карти Visa могат да бъдат Visa Traditional, Visa Signature или Visa Infinite. Интересното при трите нива на картите от всяка от тези платежни мрежи е, че отделните издатели на карти могат да разграничат кои бонуси се прилагат при отделните карти и кои не.

Това е още една причина, поради която ще трябва да разгледате внимателно дребния шрифт и условията на картата, за да сте сигурни, че получавате такава с желаните от вас предимства.

Материалът Край на мистерията: Ето какви са разликите между Visa и Mastercard е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text