img

КАТ готви невиждано драстични промени: Идват тежки наказания, нулева толерантност, променят промилите

/
/
/
129 Views

Заради огромния брой на коли в България има огромен брой произшествия с жертви и ранени, както и нарушения на пътя.

КАТ прави анализ на рискови точки и готви предложение за промени в ЗДвП. От там настояват по възможност да се изработи изцяло нов закон за движение по пътищата. Това обяснява Живко Коцев, главен секретар на МВР, в интервю за БЛИЦ.

Правят се много акции, за да се упражнява повече контрол, но само с контрол не става

Трябва да се обръща внимание на водачите, семействата, самоконтрола на хората. Трябва да има възпитателни кампании за децата и пътя в България.

Една от мащабните промени е коригиране на промилите

Горният праг да се свали от 1.2 на 0.5 промила. Защото сега, ако някой шофьор е в границата от 0.5 до 1.2, той получава административно нарушение. Наказателното преследване е над 1.2. КАТ иска горната граница да е 0.5 и от там нататък да се носи наказателна отговорност.

 

Има идея за нулева толерантност за младите шофьори. Обсъжда се срок от 3 години стаж за шофьорите, при които нямат право на никаква концентрация на алкохол.

Ще има затягане за хората, които превозват товари и пътници, велосипедистите, шофьорите на камиони. Ще се търси нулева толерантност за алкохол за всички тези групи. Скоро в Народното събрание ще се представи финалното предложение.

Ще се търсят и начини да се завиши превантивния ефект, къде чрез размера наказанията, къде по други начини.

Материалът КАТ готви невиждано драстични промени: Идват тежки наказания, нулева толерантност, променят промилите е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text