img

Броим около 200 лева, за да сменим водомерите, имаме срок до края на

/
/
/
122 Views

Проверка на „България днес“ сочи, че приблизително 200 лева трябва да отдели всяко домакинство, за да подмени своите водомери за студена и топла вода. Според проучването стандартен водомер е 41 лева, но отделно се плаща радио модул, който е на цена от 43 лева, именно той ще извършва дистанционното отчитане.

Сумирано за два водомера – студена и топла вода стигаме до 168 лева, пломбирането също се заплаща – 7,20 лева на устройство, а за активирането и свързване със система за дистанционно отчитане – 10 лева на водомер.

Директива на ЕС задължава нашата страна да въведе дистанционен отчет за всички потребители, като крайният срок това да се случи е 31 декември 2026 година.

Водомерите, които отчитат студената вода ще бъдат сменяни по желание, но за новите топломери върху радиаторите на парното, както и водомерите за топла вода – това е задължително.

 

Причислен топлинен счетоводител извършва тази промяна, като същият има ангажимент да предаде информация на ВиК оператора отговорен за даденото населено място, в което се намира жилището.

Проверка сочи, че около 93% от устройствата са собственост на битовите клиенти и именно същите имат ангажимент изцяло да ги подновят за своя сметка.

Материалът Броим около 200 лева, за да сменим водомерите, имаме срок до края на е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text