img

12-годишно момиче изпадна в кома заради пушенето на вейп

/
/
/
117 Views

Майка алармира за опасностите от изпаряването, след като 12-годишната ѝ дъщеря е била поставена в изкуствена кома, след като се почувствала зле.

Жена от Белфаст Мери Грифин разказва историята си в рамките на кампанията за повишаване на осведомеността последиците от вейпването на Северна Ирландия (NICHS), като обяснява, че дъщеря ѝ Сара е изпаднала в кома отчасти заради пушенето на електронна цигара.

Мери обясни, че дъщеря ѝ се почувствала зле, докато се приготвяла за лягане, и започнала да кашля, но тъй като имала астма, те отдали това на промяната във времето.

Въпреки това на следващата сутрин, когато Мери водела двете си деца на училище, Сара ѝ звъннала, за да я помоли да се върне вкъщи, тъй като се чувствала зле.

Сара „изглежда се успокои“, след като ѝ дадоха инхалатор и небулайзер, така че Мери се успокоила и отскочила до магазина, само за да получи ново обаждане от 12-годишната си дъщеря, която ѝ каза: „Имам нужда от лекар или да отида в болница“.

 

 

Баща ѝ я завел в Кралската болница „Виктория“, където медицинската сестра установила, че нивото на кислорода ѝ е „много ниско“, и скоро Мери получила ужасяващо обаждане.

 

„Отидох в болницата, а Сара беше изпаднала в паника, беше ужасена. Беше на кислород и беше свързана с всякакви машини“.

„Навсякъде около нея имаше медицински персонал, който оценяваше ситуацията и каза, че трябва да отиде в интензивното отделение, тъй като състоянието ѝ се влошаваше много бързо.“

Лекарят показал на родителите на Сара рентгенова снимка на белите дробове на дъщеря им, от която се виждаше, че единият от тях е „силно увреден“.

Това означавало, че другият бял дроб „работи повече от нужното и влошава астмата ѝ“, а освен това тя имала инфекция, която влошавала всичко.

Лекарите работили четири часа и половина върху Сара, преди да я поставят в изкуствена кома, което според майка ѝ я е накарало да се чувства „безпомощна“ и „ужасена“, че дъщеря ѝ може да не се събуди.

Наложило се Сара да бъде поставена отново в кома, след като лекарите се опитали да я извадят от нея първия път, но неуспешно.

„Вейпването беше оставило белите ѝ дробове много слаби“.

„Лекарите казаха, че ако Сара е била стигнала до болницата малко по-късно, изходът е щял да бъде съвсем различен. Това е нещо, за което дори не мога да си помисля.“

„Лекарите обясниха, че ако Сара не беше пушила, щеше да е в по-добра позиция да се пребори с инфекцията“, каза Мери.

Сара се е върнала у дома, но до края на живота си ще бъде класифицирана като високорисков пациент, а майка ѝ каза, че „все още не е възвърнала обичайното си състояние“, тъй като е летаргична.

 

Мери каза, че дъщеря ѝ е претърпяла „психически удар“, който е бил „толкова голям, колкото и физическият“.

Майката заяви, че изпаряването е било „опасна комбинация“ в съчетание с астмата на дъщеря ѝ.

„Младите хора са привлечени от ярките цветове и аромати на вейповете – те може да миришат и да имат сладък вкус, но хората трябва да знаят за потенциалните опасности, свързани с тях“, каза тя.

„Искаме други млади хора да видят потенциалното въздействие, което може да има изпаряването, тъй като се надяваме, че това ще ги накара да се замислят дали да го правят.“

„Снимките на Сара в интензивното отделение са трудни за гледане, но смятаме, че е важно младите хора да ги видят и да получат по-добра представа за възможните опасности.“

Сара казва, че ако споделянето на нейната история помогне за спасяването на друг млад човек и неговото семейство, които преминават през същото, тогава си заслужава да го направим.

Материалът 12-годишно момиче изпадна в кома заради пушенето на вейп е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text