img

Ще настръхнете от ужас: Хамас крие под земята тайна, която е огромна заплаха за Израел

/
/
/
361 Views

Военни експерти разкриха, че израелската армия се бори да намери начин безопасно да евакуира стотици цивилни, отвлечени от Хамас в най-кървавия конфликт в региона от десетилетия, пише Труд бг.

Те са подложени на натиск да върнат заложниците възможно най-скоро, защото Хамас каза, че ще екзекутира затворник всеки път, когато Израел бомбардира жилище на цивилни.

 

Войната избухна в събота, след като Хамас атакува музикален фестивал само на километър от границата на Израел с Газа, с ужасяващи кадри, показващи как жени влизат в превозни средства окървавени и с ръце, вързани на гърба.

„Решихме да сложим край на това и декларираме, че на всяко нападение срещу нашите хора без предварително предупреждение, ще бъде отвърнато с екзекутиране на един заложник“, каза говорителят на бригадата Абу Обайда.

Александър Грийнберг от Йерусалимския институт за стратегия и сигурност смята, че израелските удари ще бъдат насочени предимно към командните центрове и войските на Хамас, като в същото време армията ще се подготви да навлезе в Газа.

„Такива градски битки ще принудят бойците да водят ръкопашен бой, ще намалят видимостта, ще увеличат риска от капани, ще размият границите между цивилни и войници, но също така ще направят бронираните превозни средства почти безполезни“, каза Грийнбърг.

Бившият служител на британската армия Андрю Галър каза, че битката в Ивицата Газа ще бъде трудна, тъй като при градските битки заплахите може да бъдат навсякъде.

„Обикалянето на къщи за осигуряването на потенциално минирани сгради, означава привличане на експерти по обезвреждане на бомби с обемисто оборудване като стълби, въжета и експлозиви. Използването на артилерия може да влоши ситуацията, защото може да убие някои защитници, но и да ги прикрие“, твърди Галер.

15-километровата граница на Газа с Египет някога е била осеяна със стотици тунели, използвани за контрабанда на бойци, оръжия и контрабанда, въпреки че много от тунелите вече са унищожени.

От 2014 г. насам Хамас прокопава подземни пътища, за да заобиколи територията под свой контрол, някои дълбоки до 40 метра, за да могат да сменят позициите си и да се отдалечат от атакуваната територия.

Израелските военни и разузнавателни служби със сигурност знаят за част от мрежата, защото я бомбардираха тежко през 2021 г., но секретните части остават тайни и ще възпрепятстват израелските военни сухопътни операции.

„Хамас познава своите тунели, някои от които вероятно са минирани. Боевете на такъв терен биха изисквали обширно разузнаване, което израелците може би нямат. Подземните боеве биха осигурили голямо тактическо предимство на защитниците на Хамас“, каза Колин Кларк.

От друга страна, предимството на Хамас от познаването на тунелите може да се окаже капан. Когато се открият тунели, хората вътре могат да останат в капан, обяснява експертът. Изследователите смятат, че може да възникне и конфликт между политици и военни, ако те не направят живота на заложниците приоритет.

„При цялата тъга и болка проблемът със заложниците не може да бъде приоритет. Това ще се случи само когато Хамас бъде победен или отслабен, нито секунда преди това“, смята военният изследовател Коби Майкъл.

Въпреки че Израел е под голям натиск да върне заложниците, десетки държави, включително САЩ, Обединеното кралство и голяма част от ЕС, се обявиха в негова подкрепа. От друга страна, няколко държави, включително Иран и Алжир, подкрепиха Хамас.

Материалът Ще настръхнете от ужас: Хамас крие под земята тайна, която е огромна заплаха за Израел е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text