img

Алчност и страх: Войните в Израел и Украйна ще ударят джоба на българина! Ужасът настъпва скоро

/
/
/
164 Views

Конфликтът между Израел и групировката „Хамас“ поставя нови предизвикателства пред целия свят, но и надежди, че той ще бъде прекратен по най-бързия начин. Ще се отрази ли той на световната икономика, в частност и на българската?

Всички войни влияят на инфлацията, независимо от техния мащаб. Тази също ще вдигне инфлацията. Няколко дни преди атаката в Израел цената на нефта на международните борси спадна с 11% за три-четири дни.

 

В деня, в който „Хамас“ направиха атаката, тя се увеличи с 4%.

Вдигнаха се цените и на всички енергоносители. След като в началото изненадата доведе до вдигане на цените, сега нещата се успокояват и не са такива като войната в Украйна.

Влиянието е много по-малко и увеличението на инфлацията ще е много по-малко.

Българската инфлация ще се повиши с 1-1,5%“, каза финансовият анализатор Светозар Гледачев, цитиран от БНР.

Той допълни още, че цените ще зависят от това как ще продължи конфликта между групировката „Хамас“ и Израел.

Войната ще свърши до края на седмицата или ще продължи няколко месеца до тотално решение на конфликта, а това означава, че инфлацията ще се повишава.

Всички пазари и хора се ръководят от две неща – алчност и страх. Когато има страх от война, всички цени на енергоносители и стоки от първа необходимост се вдигат“, каза още Светозар Гледачев.

Финансистът обаче предупреди, че по-високата инфлация ще се почувства в първите дни на 2024 година.

Инфлацията, която се генерира в момента, няма да ни удари утре или след пет дни.

Ще я почувствате много съществено след Нова година“, обясни финансистът и препоръча хората добре да си направят своите лични финансови планове.

Материалът Алчност и страх: Войните в Израел и Украйна ще ударят джоба на българина! Ужасът настъпва скоро е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text