img

Светът на киното потъна в скръб: Почина обичан от всички актьор

/
/
/
198 Views

Звездата от „Хари Потър“ сър Майкъл Гамбън почина на 82-годишна възраст, потвърди семейството му.

Сър Майкъл е най-известен с ролята си на Албус Дъмбълдор в шест от осемте филма за Хари Потър. Той дебютира в „Хари Потър и затворникът от Азкабан“ след смъртта на оригиналния актьор на Дъмбълдор Ричард Харис.

Разбира се, сър Майкъл се радва на дълга и плодотворна кариера на сцената и екрана, участвайки във всичко – от „Фантастичният мистър Фокс“ и „Доктор Кой“ до „Пеещият детектив“.

 

 

Вдовицата и синът му потвърдиха, че техният „любим съпруг и баща“ е починал спокойно, заобиколен от семейството си, след като е страдал от пневмония.

По време на кариерата си сър Майкъл печели четири телевизионни награди БАФТА за ролята на френския детектив Жул Майгре в сериала на ITV „Майгре“ и за главната си роля в „Пеещият детектив“ на BBC.

През 60-годишната си кариера той получава и редица награди „Оливие“ и „Еми“. През 1999 г. е посветен в рицарство от кралица Елизабет II за заслуги към драмата.

Филмовата му кариера наистина започва с филма „Готвачът, крадецът, неговата жена и нейният любовник“ от 1989 г., но именно Албус Дъмбълдор го затвърждава в сърцата и умовете на цяло едно поколение. Като директор на „Хогуортс“ той излъчваше доброта и сила, които го правеха радост за окото.

Почитта към сър Майкъл вече започна да се лее, като хиляди фенове определиха актьора като „легенда“ в Twitter. Това е дума, която в наши дни може би се използва малко прекалено често, но е повече от подходящо описание за сър Майкъл.

Един от феновете обобщи хубаво: „Майкъл Гамбън ще живее в сърцата и спомените на всеки един човек, чието детство той озари с брилянтното си превъплъщение в образа на Албус Дъмбълдор.“

„Изпълнението му като Филип Марлоу в „Пеещият детектив“ е едно от най-великите в историята“, добавя друг.

Материалът Светът на киното потъна в скръб: Почина обичан от всички актьор е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text