img

Тъжна вест: Внезапно едва на 37 години почина обичан архитект

/
/
/
142 Views

Създателят и съпредседател на фондация „Български архитектурен модернизъм“ Васил Макаринов неочаквано ни напусна на 37-годишна възраст.

Тъжната вест съобщиха от фондацията. Покрусените му колеги написаха:

„Никога няма да те забравим, Васко.“

„Неговата работа обърна погледите към архитектурата и запазените сгради на хора, които изобщо не им обръщаха внимание.“

 

 

„Голяма загуба… Светъл ум, естет, абсолютен професионалист, ще липсва на всички!“

„Светла му памет! Ще помним винаги неговата Всеотдайност, Любов и подкрепа за опазване и съхраняване на архитектурното ни наследство!“

По образование Васил Макаринов беше изкуствовед. Занимаваше се системно с проучвания на архитектурата на Модерното движение у нас от 2013 г. От 2014 г. работеше като главен уредник в Националния политехнически музей, където участваше в екипите по подготовката на изложбите „Техниката у дома през първата половина на XX век“, „Киното: Магия и техника“, „Красотата на времето“, „Никола Танев. Щрихи от мини Перник“ и др.

Той участваше и в създаването на книжката „Госпожо архитект,“, която разказва историята на първите жени архитекти в България.

През 2014 г. заедно с Теодор Каракалоев създадоха фондацията „Български архитектурен модернизъм“, която е с основен фокус архитектурата в България от 20-те, 30-те и 40-те години на ХХ век.

Искрени съболезнования на близките и приятелите на Васил. Да почива в мир

Материалът Тъжна вест: Внезапно едва на 37 години почина обичан архитект е публикуван за пръв път на Единна България.

It is main inner container footer text